Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodstvo CCEE na srečanju s papežem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 05. 2016 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vodstvo CCEE na srečanju s papežem

Kardinala Erdő in Bagnasco ter msgr. Massafra v letošnjem oktobru zaključujejo svoj mandat.

Vodstvo Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) v letošnjem oktobru zaključuje svoj mandat. Papež Frančišek je včeraj sprejel predsednika sveta, kardinala Petra Erdőja, ter oba podpredsednika, kardinala Angela Bagnasca in msgr. Angela Massafro. Kardinala Erdő in Bagnasco ter msgr. Massafra so obiskali tudi nekaj vatikanskih dikasterijev. Teme pogovorov so bila nekatera evropska vprašanja in načrti Sveta evropskih škofovskih konferenc v prihodnosti. Erdő, Bagnasco in Massafro so nato na Radiu Vatikan pripravili tiskovno konferenco, na kateri so spregovorili o delovanju sveta in o temah, ki so bile v ospredju tokratnega obiska v Vatikanu.



Kardinal Erdő, predsednik sveta od oktobra 2006, je povedal, da je papež Frančišek med srečanjem izrazil svojo zaskrbljenost za evropsko celino ter jih spodbudil k nadaljnjim prizadevanjem. Evropa mora namreč znova najti svoje krščanske korenine. Poslanstvo Sveta evropskih škofovskih konferenc pa je, da ji ne dovoli pozabiti te resnice, kajti krščanstvo predstavlja življenjsko moč celine ter je skupni dejavnik kultur posameznih narodov. Krščanstvo iz evropskih narodov ni oblikovalo brezoblične sive mase, ampak je skozi stoletja vsakemu narodu posebej pomagalo razviti lastno zgodovino, kulturo, tradicijo in jezik. Vsemu temu navkljub v evropskem prostoru najdemo skupne vrednote, ki povezujejo vse narode.

Kardinal Erdő je spregovoril tudi o osrednjih temah, ki se jim posveča CCEE. Kot je dejal, se je odnos med Cerkvijo in družbo v Evropi spremenil, prav tako so se spremenile splošne okoliščine celine. Ta družbeni okvir pri svojem delovanju in projektih upošteva tudi CCEE. Med vrsto tem, ki so pomembne za Cerkev v Evropi, je kardinal Erdő izpostavil odnos med Cerkvijo in državo, ekumensko področje, odnos med Bogom in družbo, v ospredju so tudi vprašanja sekularizacije, nove evangelizacije, mladih, družine, duhovnih poklicev in podobno.



Na vse te tematike pri svetu škofovskih konferenc pripravljajo določene dogodke, srečanja in razprave. Kardinal je izpostavil tudi prizadevanje za prispevek k spravi evropskih narodov, ki predstavljajo bogastvo Evrope. Trudijo se pospeševati povezovanje med Vzhodom in Zahodom. CCEE si ves čas prizadeva pristopati k aktualnim izzivom današnjega časa, pri čemer je kardinal posebej izpostavil migracijo in vprašanje beguncev. K temu pojavu je po njegovih besedah potrebno pristopiti na ravni vse celine, pri tem pa upoštevati razmere posameznih držav, da bi lahko na konkretne izzive našli krščanske odgovore.

Kardinal Erdő je spomnil, da si CCEE prizadeva krepiti tudi odnose s škofovskimi konferencami drugih celin ter navedel Svet škofovskih konferenc Latinske Amerike in Karibov (CELAM), Simpozij škofovskih konferenc Afrike in Madagaskarja (SECAM) ter Zvezo škofovskih konferenc Azije (FABC). Prav poseben odnos pa ima CCEE s Sveto deželo.

Naslednje plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc, med katerim bo ta dobil tudi novo predsedstvo, je predvideno v Monaku med 6. in 9. oktobrom 2016. Trenutno je vanj vključenih 33 evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki, luksemburški nadškof in nadškof monaške kneževine, ciprski maronitski nadškof, škof v Kišinjevu v Moldaviji, škof v Mukačevu v Ukrajini in apostolski administrator Estonije.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet / VR / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh