Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodstvo lazaristov Jožetu Planinšku omejilo duhovniška opravila

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 08. 2021 / 17:12
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodstvo lazaristov Jožetu Planinšku omejilo duhovniška opravila
Odlok je Planinšek prejel od vrhovnega vodstva lazaristov iz Rima. FOTO: Wikipedia

Vodstvo lazaristov Jožetu Planinšku omejilo duhovniška opravila

Lazaristu Jožetu Planinšku, ki je bil deležen obtožb glede spolnega nadlegovanja, po odloku iz Rima, z nekaterimi izjemami, tri leta ni dovoljeno opravljanje duhovniških opravil.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na vizitatorja (provinciala) Slovenske province Misijonske družbe Franca Rataja, ki nam je dejal, da je Jože Planinšek z vsebino odloka v preteklih dneh seznanil zaposlene v domu sv. Jožefa v Celju ter pri mašnih oznanilih.

Planinšek ostaja v Celju

V teh dneh je Jože Planinšek od vrhovnega vodstva lazaristov Misijonske družbe prejel odlok, s katerim mu »za tri leta ni dovoljeno opravljanje duhovniških opravil, razen maševanja oziroma somaševanja znotraj skupnosti ter opravljanja služb, za katere je bil imenovan ali izvoljen s strani redovne družbe«. Kot je dodal Rataj, je Planinšek povedal, »da ni podane zahteve po odhodu iz Celja, zato ostaja znotraj skupnosti Misijonske hiše Celje«.

Prijave na policijo

O obtožbah zoper Planinška je leta 2019 slovensko javnost seznanila civilna iniciativa Dovolj.je, nekaj prijav je bilo podanih na policijo. Planinšek je v sporočilu še dejal, da je policija »večino teh sama zavrgla. Eno, posredovano tožilstvu, pa je zavrgel preiskovalni sodnik«, prav tako po njegovih besedah »tudi ni stekel kakršen koli drug civilni postopek,« na cerkvenem področju pa je bil (do tega odloka) »izveden le predhodni postopek«.


Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh