Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodstvo MD Škofja Loka sprejelo ministrico Jaklitschevo [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 12. 2021 / 06:57
Oznake: Dogodek, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2021 / 07:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodstvo MD Škofja Loka sprejelo ministrico Jaklitschevo [FOTO]
Srečanje ministrice dr. Helene Jaklitsch z vodstvom Muzejskega društva Škofja Loka. FOTO: Tatjana Splichal

Vodstvo MD Škofja Loka sprejelo ministrico Jaklitschevo [FOTO]

V okviru regijskega obiska vlade na Gorenjskem je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch obiskala OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori, Slovenski planinski muzej v Mojstrani in še pred tem Muzejsko društvo Škofja Loka.

Delovanje in aktivnosti društva z dolgo in bogato tradicijo, ki združuje okrog 300 članov, so ministrici v škofjeloški enoti Zgodovinskega arhiva Ljubljana v nekdanji vojašnici predstavili predsednica in podpredsednica Muzejskega društva Škofja Loka Helena Janežič in Judita Šega, dolgoletni predsednik mag. Aleksander Igličar, urednica Loških razgledov Marija Lebar in član izvršnega odbora Blaž Karlin.

Ogled zanimivega gradiva o izseljevanju Slovencev. FOTO: Tatjana Splichal

Od leta 1937

Nekaj let po tem, ko so se začeli sestajati profesorji z Loškega, med njimi tudi poznejši steber slovenske skupnosti v Argentini dr. Tine Debeljak, je bilo društvo ustanovljeno leta 1937 in že pred vojno začelo organizirati Loške (danes Blaznikove – po dolgoletnem predsedniku društva dr. Pavlu Blazniku) večere, posvečene velikim osebnostim, ki so delovale v Sloveniji, zamejstvu ali po svetu.

Predstavniki Muzejskega društva Škofja Loka (od leve) mag. Aleksander Igličar, Helena Janežič in Blaž Karlin. FOTO: Tatjana Splichal

Loški razgledi že 57 let

Društvo, kot so po srečanju sporočili z ministrstva, daje velik poudarek izdaji publikacij, že 57 let izhaja domoznanski zbornik z najdaljšo tradicijo izhajanja v Sloveniji, Loški razgledi. V kratkem nameravajo posebno pozornost nameniti tudi Slovencem na Hrvaškem, kamor so se izseljevali številni prebivalci Poljanske in Selške doline.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch, vodja kabineta mag. Iztok Petrič in svetovalka za odnose z javnostmi Ana Šket. FOTO: Tatjana Splichal

Zanimivo gradivo o izseljevanju Slovencev

Podpredsednica Muzejskega društva Škofja Loka Judita Šega, ki je hkrati tudi vodja škofjeloške enote Zgodovinske arhiva Ljubljana, je na srečanju z ministrico, njenim vodjem kabineta mag. Iztokom Petričem in svetovalko za odnose z javnostmi Ano Šket med drugim predstavila zanimivo gradivo o izseljevanju Slovencev, ki ga hrani arhiv, so še sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch ter predsednica in podpredsednica MD Škofja Loka Helena Janežič in Judita Šega. FOTO: Tatjana Splichal

Priznanje prizadevanjem društva

»V Muzejskem društvu Škofja Loka smo bili obiska dr. Helene Jaklitsch, ki je minil v zelo prijetnem vzdušju, veseli ter se njej osebno in njeni ekipi zahvaljujemo, da je z izkazanim zanimanjem tudi dala priznanje prizadevanjem našega društva za ohranjanje živega spomina na pomembne rojake z Loškega,« pa so po obisku sporočili iz MD Škofja Loka.

Udeleženci srečanja v škofjeloški enoti Zgodovinskega arhiva Ljubljana. FOTO: Tatjana Splichal

Obisk OŠ Josipa Vandota ...

Pozneje je dr. Jaklitscheva obiskala OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori, ki ima precej izkušenj s sodelovanjem z vrtci in šolami na področjih, kjer živita slovenski narodni manjšini na avstrijskem Koroškem in v Kanalski dolini. Sogovorniki (ministrico je sprejel ravnatelj mag. Milan Rogelj) pa so se strinjali, da bi bilo treba tovrstno sodelovanje urediti sistemsko.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. FOTO: Tatjana Splichal

... in Slovenskega planinskega muzeja

Ob koncu pa se je dr. Helena Jaklitsch skupaj z ministrom za finance mag. Andrejem Šircljem ustavila še v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, kjer so jima sogovorniki – direktorica Irena Lačen Benedičič, vodja enote Gornjesavskega muzeja Jesenice Matjaž Podlipnik in kranjskogorski podžupan Bogdan Janša – predstavili delovanje muzeja in ju popeljali po stalni razstavi.

Več fotografij Tatjane Splichal pa si oglejte v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh