Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz Ukrajine zbežalo več kot šest milijonov ljudi

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 13. 05. 2022 / 11:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iz Ukrajine zbežalo več kot šest milijonov ljudi
Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov beguncev. FOTO: Pexels

Iz Ukrajine zbežalo več kot šest milijonov ljudi

Po podatkih visokega komisariata ZN za begunce je od začetka ruske invazije do danes iz Ukrajine zbežalo že več kot šest milijonov ljudi.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je bilo v Ukrajini notranje razseljenih še dodatnih osem milijonov ljudi. Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov beguncev, ukrajinski moški, stari od 18 do 60 let, pa iz države ne morejo oditi, saj morajo biti na voljo za vpoklic v vojsko.

Združeni narodi so ocenili, da bi lahko letos Ukrajino skupno zapustilo več kot osem milijonov ljudi.

G7 se zavezuje k zaščiti revnih pred posledicami vojne v Ukrajini

Nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock je na včerajšnjem vrhu zunanjih ministrov sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) v severni Nemčiji izrazila zavezanost k zaščiti revnega svetovnega prebivalstva pred posledicami vojne v Ukrajini. 

V teku pogajanja o evakuaciji vojakov iz jeklarne Azovstal

Ukrajina se pogaja z Rusijo o evakuaciji 38 težje poškodovanih vojakov iz območja jeklarne Azovstal v Mariupolju, je sporočila namestnica ukrajinskega predsednika vlade Irina Vereščuk. Po njenih besedah se v tunelih pod industrijskim kompleksom nahaja preko 1000 vojakov. 

»Vodimo zelo zahtevna pogajanja o evakuaciji ranjenih borcev iz Azovstala v zameno za zajete Ruse,« je prek družbenih omrežij sporočila Vereščukova. Namestnica ukrajinskega premierja je še dodala, da pogovori o potencialnih evakuacijah potekajo v sodelovanju s Turčijo.

V spopadih na vzhodu Ukrajine ubitih več civilistov

V hudih spopadih med ruskimi in ukrajinskimi enotami v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah ukrajinske strani ubitih najmanj pet civilistov. Ruske sile danes nadaljujejo letalske napade na oblegano jeklarno Azovstal v Mariupolu, je po poročanju tujih medijev sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Ruske sile krepijo napade tudi na vzhodu Ukrajine, kjer se skušajo prebiti do Slovjanska in Kramatorska ter obkoliti ukrajinsko vojsko na črti med separatističnima območjema Doneck in Lugansk. 

Danes večji prenos plina prek Ukrajine v Evropo

V Evropo se danes prek Ukrajine steka več plina kot v četrtek, kažejo podatki ruskega dobavitelja plina Gazprom. Po plinovodu prek postaje v ruskem mestu Sudža prihaja 61,97 milijona kubičnih metrov, medtem ko je v četrtek 50,6 milijona kubičnih metrov. Prenos prek postaje Sohranovka še vedno stoji.

Ukrajinska stran je za danes potrdila prenos 61,97 milijona kubičnih metrov ruskega plina prek postaje Sudža, medtem ko je bil prenos plina prek postaje Sohranovka zavrnjen, je danes dejal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov

Ustavljena dobava elektrike Finski

Rusija bo po poročanju tujih medijev v soboto ustavila dobavo elektrike Finski, so sporočili v finski podružnici ruskega državnega energetskega holdinga Inter RAO. Novico so potrdili pri finskem operaterju električnega omrežja Fingrid, ki je v izjavi za javnost zapisal, da bodo izpad ruskih dobav elektrike nadomestili s povečanim uvozom iz Švedske in Norveške ter z večjo samozadostnostjo.

Erdogan kritičen glede vstopa Finske in Švedske v Nato           

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je kritičen do morebitne pridružitve Finske in Švedske zvezi Nato. Po njegovih besedah sta skandinavski državi praktično "gostišče terorističnih organizacij", kot je v Turčiji prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK), poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA. Finska naj bi sicer dokončno odločitev glede prošnje za članstvo v Natu sporočila v nedeljo, prav tako vladajoči socialdemokrati na Švedskem.

Nalaganje
Nazaj na vrh