Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina ustavila dobavo plina. Kaj to pomeni za Evropo?

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 11. 05. 2022 / 10:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2022 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina ustavila dobavo plina. Kaj to pomeni za Evropo?
Preko plinovoda v regiji Lugansk v Evropo steče skoraj tretjina vsega ruskega plina, ki prek Ukrajine prihaja v Evropo. FOTO: Pixabay

Ukrajina ustavila dobavo plina. Kaj to pomeni za Evropo?

Ukrajina je uresničila napovedi in ustavila dobavo ruskega plina v Evropo preko plinovoda v regiji Lugansk na vzhodu države.

Danes naj bi prek Ukrajine dobavili 72 milijonov kubičnih metrov plina, potem ko so ga v torek še več kot 88 milijonov kubičnih metrov, kažejo podatki operaterja ukrajinskega plinovodnega omrežja OGTSU.

Da prek Ukrajine v Evropo teče manj plina, je potrdil tudi ruski energetski velikan Gazprom. Še včeraj je bil obseg naročil pri 95,8 milijona kubičnih metrov, dane pa Gazprom za trazit prek ukrajinskega ozemlja dobavlja 72 milijonov kubičneih metrov ruskega plina. Sporočili so še, da niso »dobili nobene potrditve obstoja višje sile«. Ukrajinci so v zadnjih tednih na tranzitni točki Sohranivka delali povsem neovirano, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prek plinovoda Lugansk v Evropo tretjina ruskega plina

Preko plinovoda v regiji Lugansk običajno v Evropo steče 32,6 milijona kubičnih metrov plina dnevno. To je skoraj ena tretjina vsega ruskega plina, ki prek Ukrajine prihaja v Evropo.  Spopadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo. Kijev ves čas poziva k ostrejšim sankcijam proti Moskvi, a številne Evropejce skrbi prav dobava plina, saj alternative ruskemu plinu praktično ni.

Vse glasnejši pozivi k gradnji plinovoda med Španijo in Francijo

Hkrati se iz Madrida v času vojne v Ukrajini krepijo pozivi k obuditvi projekta gradnje plinovoda med Španijo in Francijo, imenovanem MidCat. Idejo o gradnji 190-kilometrskega plinovoda so prvič predstavili leta 2003, z njegovo pomočjo pa bi Evropa zmanjšala odvisnost od Rusije.

Plinovod MidCat bi potekal čez Pireneje iz kraja Hostalric severno od Barcelone do Barbaire v južni Franciji. Prek njega bi čez Španijo v preostanek EU dobavljali plin iz Alžirije. Trenutno Španijo in Francijo povezujeta dva manjša plinovoda.

Projekt so predstavili leta 2003, razvijali več let, nato pa so ga leta 2019 opustili zaradi pomislekov pristojnih regulatorjev iz obeh držav glede dobičkonosnosti in okoljskih vplivov.

Po ruski invaziji na Ukrajino in napovedi EU, da bo zmanjšala odvisnost od ruskega plina, ki trenutno pokrije okoli 40 odstotkov potreb unije, so v Madridu pozivali k vnovičnem razmisleku.

Uspešna ukrajinska protiofenziva pri Harkovu

Ukrajinske sile uspešno potiskajo rusko vojsko z območij okoli Harkova na severovzhodu države, so v torek sporočili iz ukrajinske vojske. Navedbe je v svojem večernem nagovoru potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

»Ukrajinske oborožene sile delajo vse, da bi osvobodile našo državo in naše ljudi,« je sporočil Zelenski in dodal: »Vsa naša mesta bodo osvobojena – Herson, Melitopol, Berdjansk, Mariupol in ostala.« Po ocenah Inštituta za vojne študije bo ukrajinska protiofenziva v nekaj tednih prisilila ruske sile v popoln umik iz okolice Harkova. 

Kardinal Koch: ravnanje patriarha Kirila je nedojemljivo.

Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil dodatno pomoč Ukrajini

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek zvečer potrdil 40 milijard dolarjev vreden zakon za pomoč Ukrajini in evropskim zaveznikom, kmalu bo podobno nalogo opravil še senat. Za denar je zaprosil predsednik ZDA Joe Biden, in sicer za 33 milijard, vendar povišanju vsote ne nasprotuje.

Za predlog, s katerim se bo ameriška pomoč Ukrajini zaradi ruske invazije povečala na skoraj 54 milijard dolarjev, so glasovali vsi demokrati in tudi večina republikancev. Za Ukrajino bo tako šlo več denarja, kot so ga ZDA v letu 2019 namenile za pomoč po vsem svetu. Znesek predstavlja tudi skoraj odstotek celotnega proračuna ZDA.

Evropski škofje podpirajo željo Ukrajine za vstop v EU.

V Cankarjevem domu drevi dobrodelni koncert za Ukrajino 

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj ob 20. uri dobrodelni koncert mladih glasbenikov iz Ukrajine in Slovenije ter svetovno znanega latvijskega violinista Gidona Kremerja za pomoč otrokom in družinam iz Ukrajine.

V okviru omenjenega dogodka bodo organizatorji v sodelovanju z Unicefom Slovenija zbirali prostovoljne prispevke za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine. 

V umetniško-donatorskem projektu Glasba za prihodnost se nadarjeni mladi glasbeniki iz Ukrajine povezujejo z mladimi glasbeniki iz Slovenije pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra v simfonični orkester Music for the Future.

Papež povabil k molitvi rožnega venca proti »nesmiselni vojni«.


Nalaganje
Nazaj na vrh