Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež povabil k molitvi rožnega venca proti »nesmiselni vojni« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 05. 2022 / 15:18
Oznake: Cerkev, Papež, Vera, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2022 / 16:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež povabil k molitvi rožnega venca proti »nesmiselni vojni« [VIDEO]
Papež pozdravlja zbrane vernike na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Papež povabil k molitvi rožnega venca proti »nesmiselni vojni« [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška znova obžaloval »nesmiselno« vojno v Ukrajini in vernike prosil, naj vsak dan molijo rožni venec za mir.

V tem trenutku mnogi verniki molijo k Preblaženi Devici v marijanskem svetišču v Pompejih, je sveti oče spomnil na bogoslužje, ki ga je na praznik Rožnovenske Marije v Pompejih daroval kardinal Mario Grech iz rimske kurije. »V duhu klečim pred Devico in ji goreče izročam prošnjo za mir številnih ljudstev, ki trpijo zaradi nesmiselnih vojn na različnih koncih sveta,« tako papež Frančišek, ki je pri tem najprej izpostavil trpljenje in solze ukrajinskega ljudstva. V luči nesmiselnih vojn je vernike pozval k vsakdanji molitvi rožnega venca za mir. Povabil je tudi k molitvi za voditelje narodov, da ne bi izgubili »občutka za ljudi«, ki si želijo miru in dobro vedo, da ga orožje ne bo nikoli prineslo.

Pogumna misijonarka

Frančišek je spomnil tudi na perujsko redovnico Mario Agustino de Jesús Rivas López, imenovano Aguchita, ki je bila včeraj razglašena za blaženo. Pripadala je sestram Dobrega pastirja, 27. septembra 1990 pa jo je ubila perujska gverilska organizacija Sendero Luminoso iz sovraštva do vere, medtem ko je opravljala svoje pastoralno poslanstvo na območju Amazonije. Kot je poudaril Frančišek, se je »pogumna misijonarka« posvečala predvsem skrb za staroselske žene. Zavzemala se je za boljšo izobrazbo otrok ter boljši dostop do hrane in zdravstvene oskrbe.

Svetovni dan molitve za duhovne poklice

V Katoliški cerkvi danes obhajamo tudi svetovni dan molitve za duhovne poklice, je v svojem nagovoru po opoldanski molitvi spomnil papež. Letošnja tema svetovnega dne je »Poklicani k izgradnji človeške družine«: »Na vseh celinah krščanske skupnosti prosijo Gospoda za dar poklicanosti v duhovništvo, posvečeno življenje, poslanstvo in zakon. To je dan, ko se vsi, v občestvu krščenih, počutimo poklicane, da sledimo Jezusu, da mu rečemo 'da', da ga posnemamo, da odkrijemo veselje, da z veseljem in močjo darujemo življenje za oznanjevanje evangelija,« je dejal papež.

Na vseh celinah krščanske skupnosti prosijo Gospoda za dar poklicanosti v duhovništvo, posvečeno življenje, poslanstvo in zakon.

V luči današnjega praznika je Frančišek pozdravil enajst mož, ki jih je kardinal Angelo De Donatis danes v rimski škofiji posvetil v duhovnike. Slovesnost mašniškega posvečenja so obhajali v lateranski baziliki. Eden od novih duhovnikov naj bi odslej deloval v Afriki, eden je redovnik. Kardinal De Donatis je papežev namestnik za rimsko škofijo, katere škof je vedno papež.

Voščila ob materinskem dnevu

Ob koncu je papež nekaj misli namenil tudi materam po vsem svetu, saj danes v številnih državah obhajajo materinski dan. Spomnil se je tudi tistih, »ki niso več tukaj z nami, ampak živijo v naših srcih«. Njegove molitve, naklonjenost in dobre želje so namenjene vsem materam, je opoldanski nagovor sklenil papež Frančišek.


Papež Frančišek in Dobri pastir

V katehezi je papež izhajal iz današnjega evangeljskega odlomka o Dobrem pastirju in se osredinil na tri glagole: poslušati Kristusa, Ga poznati in hoditi za Njim.

Ko prisluhnemo Gospodu, tudi On prisluhne nam in nam nudi oporo v stiski.

Občestvo s Kristusom se rodi, če Mu prisluhnemo, na ta način Ga spoznamo in se laže odločimo, da bomo stopali po Njegovi poti. In ko Gospodu prisluhnemo, tudi On prisluhne nam in nam nudi oporo v stiski.

Nalaganje
Nazaj na vrh