Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Rusija prekinila dobavo plina Finski

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 05. 2022 / 10:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2022 / 16:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Rusija prekinila dobavo plina Finski
Vojna v Ukrajini poteka že skorajda tri mesece. FOTO: Pexels

Vojna v Ukrajini: Rusija prekinila dobavo plina Finski

Rusko državno energetsko podjetje Gazprom je v skladu z napovedmi danes prekinilo dobavo zemeljskega plina Finski, so potrdili v Helsinkih, kjer obenem zatrjujejo, da motenj za odjemalce ne bo, polnilne postaje pa da bodo obratovale kot običajno.

Primanjkljaj bodo glede na napovedi med drugim nadomestili z drugimi viri prek plinovoda Balticconnector, ki povezuje Finsko z Estonijo. Rusija je prekinitev dobave plina Finski napovedala včeraj, sprejela pa ga je po odločitvi Helsinkov, da Gazpromu za plin v nasprotju z njihovo zahtevo ne bo plačeval z ruskimi rublji.

Zemeljski plin sicer predstavlja približno osem odstotkov porabe energije na Finske, večina pa ga v državo pride prav iz Rusije. Pred tednom dni je Rusija ustavila tudi dobavo električne energije Finski, kot razlog pa navedla zaostala plačila.

Zelenski: vojno v Ukrajini lahko konča le diplomacija

Po mnenju ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je vojno v Ukrajini mogoče rešiti le z diplomacijo, kot je Zelenski danes izjavil ob zastoju v pogajanjih med Kijevom in Moskvo. V ukrajinski pokrajini Donbas pa se nadaljujejo hudi spopadi, kar je povečalo strah pred nadaljnjim napredovanjem Rusije po popolni zasedbi mesta Mariupolj, poroča STA.

Zelenski je pojasnil, da si Ukrajina želi vrnitve v stanje pred vojno, vendar Rusija tega ni pripravljena storiti. Pogovori med Ukrajino in Rusijo se bodo nadaljevali, je zagotovil, saj je nekatere stvari mogoče doseči le za pogajalsko mizo. Zaveda se, je še dejal, da bodo pristopi k pogajanjem in zahteve obeh strani različni glede na čas srečanja in potek vojne, vendar je poudaril, da bodo rezultati pogajanj vselej morali biti pošteni za Ukrajino.

Spomnil je tudi na absolutni pogoj Kijeva za nadaljevanje pogovorov, in sicer, da Rusija ne usmrti ukrajinskih vojakov, ki so branili jeklarno Azovstal.

ZDA za pomoč Ukrajini namenila še 40 milijard dolarjev

Ameriški predsednik Joe Biden je danes med obiskom v Seulu, na svojem prvem predsedniškem potovanju v Azijo, podpisal zakon, s katerim bodo Združene države Amerike zagotovile 40 milijard dolarjev pomoči Ukrajini in njenim zaveznicam za stalno dobavo orožja in gospodarsko podporo v boju proti Rusiji, so po navedbah STA sporočili iz Bele hiše.

Zakon bo Ukrajini zagotavljal podporo naslednjih pet mesecev, vključuje pa približno šest milijard dolarjev za oklepna vozila in sisteme zračne obrambe, skoraj devet milijard dolarjev za pomoč pri zagotavljanju kontinuitete delovanja ukrajinske vlade, ter sredstva za humanitarno pomoč.

ZDA so Ukrajini po začetku ruske agresije že sredi letošnjega marca potrdile 14 milijard dolarjev izredne pomoči, ki pa je že skoraj pošla.

Nalaganje
Nazaj na vrh