Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Ruske sile obkolile Mariupolj, Rusija spet uporabila hipersonične rakete

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 20. 03. 2022 / 09:14
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2022 / 16:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Ruske sile obkolile Mariupolj, Rusija spet uporabila hipersonične rakete
Bombardirano gledališče v Mariupolju. FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: Ruske sile obkolile Mariupolj, Rusija spet uporabila hipersonične rakete

Ukrajinsko pristaniško mesto Mariupolj je vsak dan tarča silovitih napadov ruske vojske, med tarčami pa so po poročanju tujih medijev vse pogosteje civilisti. Ruske sile so medtem sporočile, da so obkolile mesto in da potekajo ulični spopadi.

Zelenski je v videonagovoru znova obsodil silovito rusko bombardiranje pristaniškega mesta Mariupolj. Kot je dejal, se bodo ruska dejanja v zgodovino zapisala kot »vojni zločini«, poroča STA. »Da naredite to mirnemu mestu, kar so naredili okupatorji, je groza, ki se jo bodo spominjali še stoletja,« je dejal in znova izpostavil pomen mirnih pogovorov z rusko stranjo, čeprav ti ne bodo lahki.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Bombardiranje šole

Ruska vojska je v soboto v Mariupolju bombardirala tudi šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, so danes po poročanju STA sporočile mestne oblasti. Iz Mariupolja naj bi v soboto sicer uspelo zbežati 4100 ljudem, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika. Še okoli 2500 ljudi pa je po humanitarnih koridorjih zbežalo iz regij Kijev in Lugansk.

V zaklonišču pod gledališčem še vedno iščejo preživele

V Mariupolju je že več kot dva tedna ujetih več kot 400.000 ljudi. Prebivalci v številnih delih mesta nimajo vode, elektrike ali gretja. Reševalci sicer še vedno iščejo morebitne preživele v zaklonišču pod uničenim gledališčem. Po navedbah ukrajinskih sil je zgradbo popolnoma uničilo rusko bombardiranje, Rusija pa zanika, da je napadala gledališče in civilne prebivalce.

Rusija znova uporabila hiperosonične rakete

Rusija je v Ukrajini znova uporabila hipersonične rakete kinžal, so sporočili iz Moskve. Z njimi naj bi uničili skladišče goriva na jugu države, poročanje tujih agencij povzema STA. Z ruskega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da je v napadu na center za urjenje v mestu Ovruč na severu Ukrajine umrlo več kot 100 pripadnikov ukrajinskih specialnih enot in »tujih plačancev«.

Kopičenje trupel ruskih vojakov

V današnjem videonagovoru je ukrajinski predsednik opozoril na kopičenje trupel ruskih vojakov, ki jih nihče ne pride iskat, navaja STA. Zaveda se, da ima Rusija skoraj neomejeno rezervo vojakov, a se je začudil, da državljani Rusije ne opazijo vseh teh izgub. Po navedbah ukrajinskih oblasti je doslej od ruske invazije na Ukrajino umrlo 14.000 ruskih vojakov. Ruske oblasti pa so pred približno enim tednom poročale o 1300 mrtvih ruskih vojakih.

Iz države že več kot 3,3 milijona ljudi

V Ukrajini je od začetka ruske invazije pred skoraj enim mesecem svoje domove zapustilo že več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot četrtina prebivalstva, so danes sporočili iz visokega komisariata ZN za begunce. Kot je po poročanju STA dejal tiskovni predstavnik visokega komisariata Matthew Saltmarsh, ljudje, ki zdaj zapuščajo Ukrajino, nimajo stikov v tujini ali načrta, kam bi šli. Ukrajino je od 24. februarja, ko se je začela obsežna ruska invazija, zapustilo že več kot 3,3 milijona ljudi. 

Nameščanje obrambnega sistema na Slovaškem

Na Slovaškem so medtem začeli nameščati zračni obrambni sistem Patriot. Tega pošiljajo partnerice Slovaške v zvezi Nato. S sistemom bodo upravljali nemški in nizozemski vojaki. Sprva bo nameščen na vojaškem letališču Sliač v osrednjem delu Slovaške in bo pomagal braniti vzhodno krilo Natove obrambe, navajanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA. Sistem Patriot bo del nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov, med njimi tudi slovenski.

 

Nalaganje
Nazaj na vrh