Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna na vzhodu Ukrajine dosegla vrh intenzivnosti

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 05. 2022 / 10:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna na vzhodu Ukrajine dosegla vrh intenzivnosti
Vojna v Ukrajini traja že več kot tri mesece. FOTO: Pexels

Vojna na vzhodu Ukrajine dosegla vrh intenzivnosti

Ukrajinske oblasti so včeraj sporočile, da so spopadi na vzhodu države v regiji Donbas dosegli najvišjo stopnjo intenzivnosti doslej, saj ruske sile prodirajo vedno globlje v to industrijsko regijo.

»Sovražnikove sile sočasno v več smereh napadajo položaje naših enot. Pred nami je izjemno težka in dolga faza bojevanja,« je na novinarski konferenci dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Gana Maljar.

Ruska vojska je namreč začrtala počasno, a vztrajno pot globlje v regijo Donbas, odkar je umaknila sile iz osrednjih in severnih regij. Približujejo se več ključnim mestnim središčem, zlasti Severodonecku in Lisičansku, ki sta na poti do vzhodnega upravnega središča Ukrajine v Kramatorsku.

»Razmere ostajajo težke in kažejo znake nadaljnjega zaostrovanja. Zavedati se moramo, da je to vojna in da so izgube na naši strani žal neizogibne,« je še dodala Gana Maljar.

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je dejal, da trenutno poteka močno rusko bombardiranje mesta Lisičansk, ki je povzročilo veliko škodo na civilni infrastrukturi, vključno s centrom za humanitarno pomoč. Ruske sile imajo po besedah Moskve že skoraj popoln nadzor nad to regijo.

Guverner regije Harkov Oleg Sinegubov pa je sporočil, da ruske sile ponovno obstreljujejo mesto Harkov, kamor se je sicer veliko ljudi vrnilo, potem ko so bili prvotni ruski poskusi zavzetja mesta odbiti in so se napadi v veliki meri ustavili.

Države članice WHO obsojajo ruske napade na ukrajinske zdravstvo

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije so včeraj na vsakoletni skupščini v Ženevi podprle resolucijo, ki obsoja ruske napade na ukrajinske zdravstvene ustanove. Države članice so hkrati zavrnile rusko resolucijo o zdravstveni krizi v Ukrajini, ki pa ne omenja ruske invazije.

Ukrajinska resolucija, ki so jo sponzorirale tudi ZDA, Velika Britanija, Japonska, Turčija in države Evropske unije, je dobila podporo 88 držav, proti jih je glasovalo 12. 53 držav se je vzdržalo, 30 pa jih je bilo odsotnih. Resolucija ne uvaja sankcij zoper Rusijo, a jo neposredno poziva, naj preneha z vojaško agresijo proti Ukrajini.

WHO je potrdil 256 ločenih napadov na ukrajinsko zdravstvo od začetka vojne v Ukrajini 24. februarja.

Zelenski obtožil Rusijo, da v Donbasu izvaja genocid

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil, da izvaja genocid na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine, kjer skušajo ruske sile zavzeti mesto Severnodoneck. V včerajšnjem večernem nagovoru je izrazil tudi razočaranje zaradi razdeljenosti Evropske unije glede uvedbe novih sankcij proti Rusiji.

Ruske sile v Donbasu izvajajo deportacije in množične poboje civilistov, je opozoril Zelenski in obsodil »jasno politiko genocida, ki jo izvaja Rusija. Sedanja ofenziva okupatorjev v Donbasu lahko povzroči, da bo območje postalo nenaseljivo,« je dejal in ruske sile obtožil, da želijo požgati Severodoneck in druga mesta na vzhodu države. 

Zelenski je tudi izrazil razočaranje, da EU ne uspe doseči soglasja za uvedbo novih sankcij proti Rusiji. »Koliko tednov se bo Evropska unija še dogovarjala o šestem svežnju? Seveda sem hvaležen tistim prijateljem, ki se zavzemajo za nove sankcije. Toda od kod ljudem, ki blokirajo ta šesti sveženj, njihova moč? Zakaj jim je dovoljeno imeti takšno moč?« se je spraševal ukrajinski predsednik. 

Novemu svežnju sankcij EU proti Rusiji nasprotuje Madžarska, predvsem zaradi načrtovanega embarga na uvoz ruske nafte, v zameno za katerega od unije zahteva milijardne subvencije. Za uvedbo sankcij je v EU potrebno soglasje vseh 27 članic. 


Nalaganje
Nazaj na vrh