Zapri
Iskanje

Vol in osel ob jaslicah

Anton Štrukelj
Za vas piše:
Anton Štrukelj
Objava: 29. 12. 2017 / 08:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vol in osel ob jaslicah

V votlini v Grecciu sta bila v Frančiškovih jaslicah v sveti noči tudi vol in osel.

Foto: Jože Potrpin

Posebna človeška toplina, ki se nas na božični praznik tako dotakne, se je razvila v srednjem veku. To novost je pomagal uveljaviti sv. Frančišek Asiški s svojo globoko ljubeznijo do človeka Jezusa, do Boga z nami.

Njegov prvi življenjepisec Tomaž Čelanski pripoveduje: »Frančišek je bolj kakor vsak drug praznik obhajal božič z nepopisnim veseljem. Rekel je, da je to praznik praznikov, kajti na ta dan je Bog postal majhen otrok in je sesal mleko kakor vsi drugi človeški otroci. Frančišek je z nežnostjo in predanostjo poljubljal slike, ki so prikazovale Dete Jezusa, in kakor otroci poln sočutja jecljal besede nežnosti. Jezusovo ime je bilo kakor med na njegovih ustnicah.«

V votlini v Grecciu sta bila v Frančiškovih jaslicah v sveti noči tudi vol in osel. Frančišek je rekel: »Z vso resničnostjo bi rad prebudil spomin na Otroka, kakor je bil rojen v Betlehemu, in na muko, ki jo je moral prestajati v svojem otroštvu. S svojimi telesnimi očmi bi rad videl, kakšen je bil, kako je ležal v jaslih in spal na slami, med volom in oslom.« Od tedaj vol in osel spadata k vsaki upodobitvi jaslic. Kot je znano, novozavezne božične zgodbe ničesar ne povedo o njima. Toda vol in osel nista proizvod pobožne domišljije.

A od kod v resnici prihajata? Kdo je danes vol in osel, kdo »moje ljudstvo «, ki je brez razumnosti? Ob čem prepoznamo vola in osla, ob čem »moje ljudstvo«? Kako neki je mogoče, da nespametno živinče spozna, razumen človek pa je slep?

Odgovore na ta vprašanja najdete v reviji Jaslice v članku Antona Štruklja z naslovom Ali zares poznamo Gospoda?.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh