Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Volitve 2022: danes začetek predčasnega glasovanja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 04. 2022 / 08:45
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 14:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Volitve 2022: danes začetek predčasnega glasovanja
Na predčasnem glasovanju bo možno glas oddati do vključno četrtka. FOTO: Tatjana Splichal

Volitve 2022: danes začetek predčasnega glasovanja

Kdor se državnozborskih volitev ne bo mogel udeležiti v nedeljo, 24. aprila 2022, ima možnost svoj glas oddati na predčasnem glasovanju od danes, torka, 19. aprila, do četrtka, 21. aprila, vsak dan med 7. in 19. uro.

Predčasnega glasovanja se je mogoče udeležiti na 96 voliščih po vsej državi, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. V Ljubljani je skupno volišče za vse volilne okraje na Gospodarskem razstavišču, kjer bo danes ob 13. uri svoj glas predčasno oddal tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki bo hkrati nagovoril volivke in volivce in jih spodbudil k udeležbi na volitvah.


Le z osebnim dokumentom

Vnaprejšnja prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, morajo pa imeti volivke in volivci s seboj zgolj osebni dokument za identifikacijo, medtem ko obvestilo, ki ga dobijo po pošti, ni obvezen dokument, temveč je zgolj informativne narave. Na voliščih je treba dosledno spoštovati navodila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

Predčasno glasovanje 2018 > 53.158 oz. 3,1 % volilnih upravičencev.   Predčasno glasovanje 2014 > 66.754 oz. 3,9 % volilnih upravičencev.

Kdaj je prijava potrebna?

Je pa prijava – do vključno srede, 20. aprila – potrebna za volivce, ki bodo v nedeljo glas oddali izven kraja stalnega bivališča, torej na enem ob 88 volišč omnia po vsej državi. Prav tako morajo do srede volivke in volivci brez stalnega prebivališča v Sloveniji, ki bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji (DVK).

Kdo ne bo mogel voliti?

V sredo se izteče tudi rok za oddajo zahteve za glasovanje na domu za volivce, ki zaradi bolezni ne bodo mogli na volišče. Priložiti je treba zdravniško potrdilo, okuženi s koronavirusom pa le dokazilo o okužbi ali odrejeni izolaciji. Kdor se bo okužil po sredi, pa na državnozborskih volitvah glasu ne bo mogel oddati.

Predčasno glasovanje v preteklosti

Kot so še sporočili z DVK, je pred štirimi leti na državnozborskih volitvah možnost predčasnega glasovanja v treh dneh izkoristilo 53.158 oziroma 3,1 % vseh volilnih upravičencev, še štiri leta prej pa 66.754 oziroma 3,9 % volilnih upravičencev. Seznam vseh volišč za predčasno glasovanje je objavljen TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh