Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Volitve v Egiptu 'alarmni signal za kristjane'

Objava: 13. 01. 2012 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Volitve v Egiptu 'alarmni signal za kristjane'

Človekoljubna organizacija poziva avstrijskega zunanjega ministra, naj se zavzame za varovanje človekovih pravic v Egiptu.

Avstrijska veja mednarodne človekoljubne organizacije ‘Christian Solidarity International’ (CSI – Mednarodna krščanska solidarnost) je izid nedavnih volitev v Egiptu označila kot ‘alarmni signal za tamkajšnje kristjane’. Salafisti kot predstavniki ‘skrajnih islamskih sil’ naj bi prejeli okoli dvajset odstotkov glasov, ‘domnevno zmerna’ Muslimanska bratovščina pa dvainštirideset odstotkov. Liberalne sile, pa tudi tiste, ki so kakor koli povezane z Mubarakovim obdobjem, so po navedbah CSI doživele popoln poraz.

Glavni tajnik avstrijske veje CSI Elmar Kuhn je izrazil bojazen glede prihodnosti kristjanov v Egiptu, ki so v času islamske države veljali za drugorazredne državljane. Verniki, ki so se iz islama spreobrnili v krščanstvo, se v trenutnem napetem ozračju bojijo za lastna življenja.

Kuhn je zato pozval avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggra, naj si pospešeno prizadeva za varovanje človekovih pravic v Egiptu, saj Avstrija v tej severnoafriški deželi uživa precejšen ugled.

V tem trenutku je najpomembneje koptom, ki so se v krščanstvo spreobrnili iz islama, zagotoviti varna zatočišča. Spreobrnjenim vernikom, ki prosijo za azil, naj bi bilo izdano takojšnje dovoljenje za bivanje v Avstriji, saj jih ob morebitni vrnitvi v Egipt čaka nasilje, preganjanje in smrt, je prepričan Kuhn. V sodelovanju z ostalimi evropskimi državami pa mora Avstrija ciljno podpirati razvoj pravnodržavnih struktur v Egiptu. Novi parlament naj bi spodbudili k politiki, ki spoštuje svobodo vesti.

’Popolnoma nepresenetljiv’ izid volitev v Egiptu glavni tajnik avstrijske veje CSI pripisuje pomankljivi izobrazbi egiptovskega ljudstva. Okoli dvainštirideset odstotkov Egipčanov je nepismenih, številni državljani, ki živijo na podeželju, pa so v zadnjih tridesetih letih svojo ‘osnovno izobrazbo’ prejeli v mošejah, predvsem s strani v Savdski Arabiji izobraženih skrajno islamskih imamov. S socialnimi programi med podeželskim ljudstvom in v najrevnejših predelih mest so si pripadniki Muslimanske bratovščine in salafisti pridobili velik ugled.

Kuhn še opozarja, da bo Egipt postal islamska država z vladavino šeriatskega prava, če svet reševanje tamkajšnjih težav prepusti skrajno islamski Savdski Arabiji. V tem primeru bodo imeli kristjani, ki so v Egiptu prisotni že dva tisoč let, na izbiro popolno podvrženost šeriatskem pravu, življenje v nenehnem strahu pred nasiljem ali pa izselitev iz države.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh