Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski v Bruslju: »Hvala vsem v Evropi!«

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 09. 02. 2023 / 12:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2023 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski v Bruslju: »Hvala vsem v Evropi!«
Sprejem na letališču. FOTO: Charles Michel/Twitter

Zelenski v Bruslju: »Hvala vsem v Evropi!«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes začel obisk v Bruslju, kjer je najprej nagovoril Evropski parlament, nato pa se bo udeležil še zasedanja voditeljev držav članic EU. Dobrodošlico sta mu izrekla predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen.

»Dobrodošel doma, dobrodošel v EU,« je na Twitterju objavil Charles Michel. Predsednica EK Ursula von der Leyen pa je obisk Zelenskega v Bruslju pospremila z zapisom: »Srce evropske družine, v katero sodi Ukrajina. Podpirali bomo Ukrajino na vsakem koraku na poti do naše Unije.«

Zahvala Evropejcem za podporo

»Hvala vsem v Evropi za podporo Ukrajini v tej zgodovinski bitki,« je dejal Zelenski na posebnem zasedanju Evropskega parlamenta. V govoru je poudaril, da se Ukrajina pri obrambi pred rusko agresijo bori za evropske vrednote in evropski način življenja. »To je naša Evropa ... to je naš način življenja. In za Ukrajino je to pot domov,« je še povedal.

Zasedanje se nadaljuje

Kot poroča STA, bodo v nadaljevanju razpravljali še o ukrajinski pobudi za pravičen mir, možnosti uporabe ruskih sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Moskvi, in odgovornosti za zločine v Ukrajini.

V Bruslju tudi Golob

Slovenski premier Robert Golob je na današnjem srečanju z Zelenskim dejal, da zaenkrat ne napoveduje dodatne pomoči Ukrajini. Po njegovih besedah so zdaj na vrsti velike članice EU, ki »so se do zdaj držale nekoliko ob strani«.

Glede razprave o dobavi tankov in drugega orožja Kijevu je dejal, da se boji, »da gre pretežno za verbalno tekmovanje«. »Vprašanje je, koliko tega je dejansko na terenu, počakajmo in bomo videli, kaj od tega bo realizirano, predvsem pa kdaj. Slovenija je svoj del v lanskem letu dala brez velikih besed, pri čemer je bila hitra, počakajmo zdaj ostale članice Evropske unije, kako bodo sledile,« je še povedal.


Nalaganje
Nazaj na vrh