Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Von der Leynova bo obiskala Taizé

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 08. 2022 / 15:30
Oznake: Cerkev, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2022 / 13:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Von der Leynova bo obiskala Taizé
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na srečanju s papežem letos junija. FOTO: Vatican Media

Von der Leynova bo obiskala Taizé

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo predvidoma naslednji konec tedna obiskala krščansko skupnost v Taizéju v Franciji. V skupnosti pravijo, da naj bi se nemška političarka z brati in mladimi srečala v soboto, 27. avgusta, govorili pa bodo o aktualnih evropskih temah.

Taizé v Burgundiji je simbol ekumenskega gibanja in duhovno stičišče mladih z vsega sveta. Tam trenutno poteka duhovni tematski teden za mlade, ki med drugim obravnava temo biodiverzitete.

Nosilci političnega odločanja naj upoštevajo težnje mladih

Za brata Aloisa Lőserja, priorja bratovščine iz Taizéja, je obisk Ursule von der Leyen »pomemben znak, da politični nosilci odločanja in institucije priznavajo in upoštevajo težnje in zavezanost mlajše generacije,« poroča nemška spletna različica Vatican News. Skupnost iz Taizéja želi mladim dati občutek, da jim bo zaupanje v Boga pomagalo najti svoje življenje, obenem pa želi, da mladi prevzamejo odgovornost v vsakdanjem življenju.

Brat Alois Lőser iz Taizeja. FOTO: Tatjana Splichal

Evropsko leto mladih

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je protestantka in mati sedmih otrok. Leto 2022 je razglasila za »evropsko leto mladih«. Tematsko leto je namenjeno podpori mladim Evropejcem pri obrambi in spodbujanju svobode, vrednot, priložnosti in solidarnosti, so zapisali ob predstavitvi pobude.

Ekumensko bratstvo v Taizéju vključuje okoli 100 mož iz približno 30 držav, ki prihajajo iz protestantske in katoliške Cerkve.

Tedenska srečanja v Taizéju

Od velike noči se je več kot 20.000 mladih v Taizéju udeležilo tedenskih srečanj, ki vključujejo skupno molitev, razprave v majhnih skupinah, tematska srečanja inpraktične dejavnosti, vabljeni pa so tudi strokovnjaki iz sveta znanosti in politike.

Bratstvo katoliške in protestantske Cerkve

Ekumensko bratstvo v Taizéju vključuje okoli 100 mož iz približno 30 držav, ki prihajajo iz protestantske in katoliške Cerkve. Približno četrtina jih živi v majhnih bratovščinah v Aziji, Afriki in Južni Ameriki. Ti bratje si delijo življenje z otroki ulice, zaporniki, umirajočimi in osamljenimi. Od avgusta 1974, ko se je več deset tisoč ljudi zbralo na »svetu mladih«, bratje iz Taizéja organizirajo redna srečanja mladih po vsem svetu. Taizéjsko srečanje je vsako leto tudi na silvestrovo v enem od evropskih mest.



Nalaganje
Nazaj na vrh