Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Von der Leynova podprla ukrajinski vstop v EU

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 04. 2022 / 22:17
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2022 / 22:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Von der Leynova podprla ukrajinski vstop v EU
Ursula von der Leyen ob obisku množičnega grobišča v Buči. FOTO: TW Ursula von der Leyen

Von der Leynova podprla ukrajinski vstop v EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med današnjim obiskom Ukrajine spregovorila tudi o ambicijah te države za vstop v EU: »Podpiramo vaše sanje o Evropi.« Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu je kot podlago za prihodnjo razpravo izročila vprašalnik, »s čimer se začne vaša pot v Evropo in EU,« je še sporočila Ukrajincem.

»Rusija bo gospodarsko, finančno in tehnološko propadala, medtem ko bo Ukrajina stopala proti evropski prihodnosti,« je von der Leynova dejala na novinarski konferenci ob današnjem obisku v Kijevu, je poročanja tujih agencij povzela STA. Volodimirju Zelenskemu je še dejala, da bo EU podprla Ukrajino, da bi izpolnjevanje vprašalnika zaključila »v nekaj tednih in ne letih«, saj se je zaradi vojne proces pospešil.

Obsodba masakra v Buči in napada v Kramatorsku

Predsednica Evropske komisije je ponovno ostro obsodila ruski poboj civilistov v Buči, kjer je bila po njenih besedah »uničena naša prihodnost«, obenem pa je – tako kot tudi številni drugi svetovni voditelji – za »odvratnega« označila tudi današnji napad na železniško postajo v Kramatorsku, ki jo uporabljajo za evakuacijo civilistov. Po navedbah guvernerja Donecka Pavla Kirilenka je umrlo vsaj 50 ljudi, med njimi 5 otrok, v bolnišnico pa so prepeljali blizu 100 ljudi.

Zelenski hvaležen, toda ...

»Mobilizirajmo svojo gospodarsko moč, da bo ruski predsednik Vladimir Putin za svoja dejanja plačal zelo visoko ceno,« je izpostavila Ursula von der Leyen, ki se ji je Zelenski zahvalil za vse dosedanje sankcije EU zoper Rusijo, a v isti sapi ocenil, da to ni dovolj: »Odvzeli so nam veliko stvari, ozemlja, ljudi. Zemljo lahko vzamemo nazaj, ljudi pa ne moremo vrniti. Za vse to mora Rusija prevzeti odgovornost, zato vas prosim, da nam pomagate z vse ostrejšimi sankcijami zoper Rusijo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh