Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin o možnosti papeževega obiska v Kijevu

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 08. 04. 2022 / 10:08
Oznake: Papež, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2022 / 10:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Parolin o možnosti papeževega obiska v Kijevu
Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. FOTO: Vatican Media

Kardinal Parolin o možnosti papeževega obiska v Kijevu

Kardinal Parolin ob zadnjih vesteh, ki prihajajo iz Ukrajine, upa, da bo to vse vpletene spodbudilo k iskanju možnosti čim prejšnje prekinitve ognja, ne pa utrjevanja svojih položajev, česar se mnogi bojijo. V pogovoru za Radio Vatikan je opozoril, da je treba vse moči usmeriti v preprečitev stopnjevanja nasilja.

»Oborožen odziv v sorazmerju z agresijo lahko, kot nas uči katekizem Katoliške cerkve, privede do stopnjevanja konflikta, kar vodi v katastrofalne in smrtonosne posledice,« je opozoril Parolin. Namesto tega si želi, da se »vsi vrnemo k razumu in najdemo pot dogovora, ki nas bo pripeljala iz slepe ulice.«

O možnosti papeževega obiska v Kijevu

Ob tem je potrdil, da proučujejo možnosti za papežev obisk Kijeva. Kot je dejal, Ukrajinci zagotavljajo varnost, kar se je izkazalo že ob obiskih voditeljev evropskih držav - prvi je tja v družbi poljskega in češkega kolega potoval slovenski premier Janez Janša, po obisku predsednice Evropskega parlamenta pa sta na poti v Kijev danes predsednica Evropske komisije in visoki predstavnik EU za zunanje zadeve.

»Verjamem, da pot v Kijev na koncu ni prepovedana in da se lahko izvede,« je dejal in v isti sapi dodal, da morebitne posledice papeževega obiska še proučujejo.

V načrtih tudi možnost srečanja s patriarhom Kirilom

Kot enega od občutljivih dejavnikov tveganja je omenil odnose z Rusko pravoslavno cerkvijo. »Zagotovo papež ne bo zavzel stališča ene strani,« je dejal Parolin.

Omenil je, da so v načrtu tudi možnosti srečanja papeža Frančiška s patriarhom Kirilom, njuno zadnje srečanje je bilo 12. februarja 2016 na Kubi. »Kolikor razumem, se priprave nadaljujejo.« Trenutno obe strani iščeta nevtralno lokacijo. »To je pogoj. Nič pa ni določeno,« je poudaril Parolin in potrdil, da zadevo ureja Papeški svet za spodbujanje edinosti kristjanov.

V Kijev verjetno najprej sekretar za odnose z državami

Veliko bolj verjetno je sicer potovanje v Kijev nadškofa Paula Richarda Gallagherja, vatikanskega sekretarja za odnose z državami. Ta obisk je že bil načrtovan, a je bil zaradi izbruha vojne odložen. Do obiska bi lahko prišlo »v bližnjih prihodnosti«, a datum pa Parolinovih navedbah še ni določen.

Spregovoril je tudi o možnostih posredovanja Svetega očeta pri doseganju miru med Rusijo in Ukrajino. Kot je dejal Parolin, posebnih pobud sicer ni, a Sveti sedež ostaja na voljo in je pripravljen posredovati v pogovorih v upanju na premirje. Morata pa seveda na to pristati obe strani.

Nalaganje
Nazaj na vrh