Zapri
Iskanje

Telefonski pogovor premierja Janše in državnega tajnika Parolina

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 04. 2022 / 18:10
Oznake: Premier, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 19:56
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Telefonski pogovor premierja Janše in državnega tajnika Parolina

Telefonski pogovor premierja Janše in državnega tajnika Parolina
Janez Janša in Pietro Parolin sta se osebno sestala konec avgusta lani. FOTO: Kabinet predsednika vlade
Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je premier Janez Janša danes opravil telefonski pogovor z drugim možem Vatikana, državnim tajnikom Svetega sedeža, italijanskim kardinalom nj. em. Pietrom Parolinom.

Podrobnosti o vsebini pogovora niso znane, je pa Janez Janša s čivkom razkril, da je beseda tekla zlasti o diplomatskih in humanitarnih naporih za pomoč Ukrajini in o morebitnem obisku papeža Frančiška v Kijevu, o katerem se zadnje dni vse glasneje govori, o njem pa so novinarji svetega očeta spraševali tudi na poti na apostolski obisk na Malti. »Visok obisk bi trpečemu ukrajinskemu narodu prinesel tolažbo in okrepil prizadevanja za prekinitev spopadov in pomoč ljudem,« je zapisal predsednik vlade Janša.

Parolin in vojna v Ukrajini

Kardinal Pietro Parolin je tako med drugim sredi marca v vatikanski baziliki sv. Petra daroval mašo za mir v Ukrajini in v nagovoru poudaril, da lahko molitev vpliva tudi na s človeškega vidika najbolj brezupne razmere. V telefonskem pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom je razpravljal o humanitarnih vprašanjih, vključno z ukrepi za zaščito civilnega prebivalstva, pomočjo beguncem in vzpostavitvijo humanitarnih koridorjev. Pred dvema tednoma pa je vatikanski državni tajnik ponovno izrazil nujno zahtevo po zaključku vojne in ponudil podporo in možnost posredovanja vatikanske diplomacije.

Državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin in slovenski predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Janša in vojna v Ukrajini

Slovenski predsednik vlade Janez Janša pa je sredi marca v družbi poljskega in češkega kolega Mateusza Morawieckega in Petra Fiale kot prvi tuji voditelj po začetku ruske invazije na Ukrajino solidarnostno obiskal Kijev in se tam srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki se je trojici zahvalil za »močan znak podpore«. Obenem je Janša poskrbel, da ima Slovenija že več kot teden dni začasnega odpravnika poslov v Ukrajini, in sicer podpolkovnika Slovenske vojske Boštjana Lesjaka.

Parolin lani poleti v Sloveniji

Janša in Parolin sta se sicer osebno srečala zadnji dan lanskega avgusta, ko se je italijanski kardinal mudil na uradnem obisku v Sloveniji v okviru predsedovanja Svetu EU, ob številnih bilateralnih srečanjih se je udeležil tudi Blejskega strateškega foruma, hkrati pa je pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah daroval mašo za Evropo in vse njene prebivalce ob 25. obletnici obiska svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji in 30. obletnici samostojne Slovenije. Tedaj sta Janša in Parolin izmenjala poglede o prioritetah slovenskega predsedovanja, odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem, epidemiološki sliki in drugih aktualnostih.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh