Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Parolin: telefonski pogovor z Lavrovom, izjava za TV2000 [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 03. 2022 / 16:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2022 / 16:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Parolin: telefonski pogovor z Lavrovom, izjava za TV2000 [VIDEO]
Kardinal Parolin med pogovorom za TV2000. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Parolin: telefonski pogovor z Lavrovom, izjava za TV2000 [VIDEO]

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je danes po telefonu pogovarjal z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom.

Lavrov je po navedbah njegovega ministrstva pojasnil, »kaj so vzroki in cilji posebne vojaške operacije, ki jo Rusija izvaja v Ukrajini«, poroča avstrijski Kathpress. Sogovornika sta razpravljala o humanitarnih vprašanjih, vključno z ukrepi za zaščito civilnega prebivalstva, vzpostavitvijo humanitarnih koridorjev in pomočjo beguncem.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov. FOTO: Wikipedia

Ruski zunanji minister in drugi človek Vatikana sta izrazila upanje, da bo čim prej na vrsti naslednji krog pogovorov med Moskvo in Kijevom ter da bodo čim prej uspeli rešiti temeljne probleme trenutne krize, da bi prekinili vojaški spopad. Kardinal Parolin je po navedbah ruskega zunanjega ministrstva izrazil globoko zaskrbljenost nad razmerami v Ukrajini.

Vatikan potrdil pogovor z Moskvo

Vatikan je potrdil sporočilo ruskega zunanjega ministrstva, da sta državni tajnik kardinal Parolin in minister Lavrov opravila telefonski pogovor. Kot so sporočili iz Vatikana, je kardinal izpostavil »globoko zaskrbljenost papeža Frančiška zaradi še vedno trajajoče vojne v Ukrajini« in ponovil papeževo zahtevo po koncu oboroženega spopada ter vzpostavitvi humanitarnih koridorjev. Poleg tega je Sveti sedež še okrepil svojo pripravljenost, da »stori vse za dosego premirja« med sprtima stranema.

Sveti sedež je še okrepil svojo pripravljenost, da »stori vse za dosego premirja« med sprtima stranema.

Vatikan je z današnjim pogovorom okrepil in udejanjil svoja prizadevanja za posredovanje v ruski vojni z Ukrajino. Kardinal Parolin je že konec februarja ponudil pomoč Vatikana v dialogu med Rusijo in Ukrajino, vendar doslej še ni bilo govora o konkretnem posredovanju. Kmalu po ruskem napadu na Ukrajino je papež Frančišek obiskal rusko veleposlaništvo pri Svetem sedežu, že več tednov pa vztrajno poziva k molitvi za mir v Ukrajini ter odločno obsoja sleherno nasilje z orožjem v rokah.


Kardinal Parolin: pogovor za TV2000 o pomoči Svetega sedeža Ukrajini

Kardinal Parolin je tudi za TV 2000 Italijanske škofovske konference dal izjavo glede dejavnosti Svetega sedeža med rusko agresijo v Ukrajini:

»Posredovanje Svetega sedeža poteka na več ravneh: na verski ravni seveda, ki vabi k stanovitni molitvi, da Gospod da mir tej mučeni deželi, in vernike vključuje v skupno molitev. Potem gre za humanitarni vidik, predvsem prek Karitas in škofij, ki so zelo prizadevne, kot veliko drugih ustanov, pri sprejemanju beguncev, ki prihajajo iz Ukrajine. Obstajajo pa še druge pobude, bolj kot karkoli drugega je pripravljenost za pobude na diplomatski ravni.

Če obstaja mnenje, da bi naša navzočnost in naše delovanje mogla pomagati, smo tam.

Po svetu že potekajo različni poskusi in zato smo pripravljeni; če obstaja mnenje, da bi naša navzočnost in naše delovanje mogla pomagati, smo tam. Mislim, da bi bilo sedaj treba najprej ustaviti orožje, ustaviti boje, predvsem pa se izogniti stopnjevanju. Prvo stopnjevanje pa je ravno v besedah. In ko začnemo uporabljati določene besede, določene izraze, ti ne naredijo nič drugega, kot da podžigajo duhove, in rekel bi, da skoraj naravno, tudi nezaznavno pripeljejo do uporabe čisto drugih sredstev, do pogubnega orožja, ki, kot vidimo, v tem trenutku deluje v Ukrajini.«

Kupi v trgovini

Izgubljenec
Proza
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh