Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež nenehno moli za mir v Ukrajini, ukrajinska ikona v Vatikanu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 03. 2022 / 07:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2022 / 07:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež nenehno moli za mir v Ukrajini, ukrajinska ikona v Vatikanu
Papežev tvit je opremljen s fotografijo ukrajinske Marijine ikone, ki jo hranijo v Vatikanskih muzejih. FOTO: Twitter/PapaFrancesco

Papež nenehno moli za mir v Ukrajini, ukrajinska ikona v Vatikanu

Papež Frančišek vsak dan moli za mir v Ukrajini. Nazadnje je na družbenem omrežju Twitter povabil k molitvi k Mariji, Kraljici miru. »Pod Tvoje varstvo pribežimo,« je molil sveti oče.

»Reši nas vselej vseh nevarnosti,« je ena izmed prošenj v molitvi, ki je na Twitterju objavljena tudi v ruščini in ukrajinščini. Oba jezika sta se pred desetimi dnevi ob začetku vojne v Ukrajini Evropi uvrstila na Frančiškov program Twitter objav, poroča spletni portal Vatican News.

Podoba z motivom Marije vodnice izhaja iz 17. stoletja in je doslej edino umetniško delo iz Ukrajine v Vatikanskih muzejih.

Papežev tvit je opremljen s fotografijo ukrajinske Marijine ikone. Podoba z motivom Marije vodnice izhaja iz 17. stoletja in je doslej edino umetniško delo iz Ukrajine v Vatikanskih muzejih. Papež Janez Pavel II. je ikono prejel v dar med apostolskim obiskom v Lvivu leta 2001.

Od začetka vojne v Ukrajini Vatikan skoraj vsak dan objavlja molitve, pozive in navedke papeža Frančiška pod ključnikoma #PrayTogether in #Ukraine. Za boljšo opaznost sporočil so prilagodili tudi obliko objav: Frančiškova sporočila za mir so vsakokrat prikazana na rjavem ozadju, poleg njih pa se izmenjujejo različne fotografije.

Ukrajinska ikona v Vatikanskih muzejih

V Vatikanskih muzejih torej z ikono Marije iz 17. stoletja hranijo tudi del ukrajinske umetnosti. Podoba Marije vodnice je doslej edino umetniško delo iz Ukrajine, ki jo je muzej svoji zbirki dodal leta 2004.

Marija vodnica je eden najpogostejših motivov na ikonah, najdemo pa jo tudi v številnih katoliških cerkvah.

Vzhodnocerkvena ikona, ki se v grščini imenuje »Hodegetria«, prikazuje Božjo Mater z Jezusom v levi roki, z desno roko pa kaže na Sina. 96 cm visoka in 77 cm široka umetnina v Vatikanskih muzejih prikazuje Marijo v modri tuniki in rdečem plašču, Jezus pa je skoraj neprepoznaven. Mater Božjo krasita rdeč in moder medaljon z motivom angela, monogrami pa opozarjajo nanjo in na Jezusa.

Marija vodnica je eden najpogostejših motivov na ikonah, najdemo pa jo tudi v številnih katoliških cerkvah. Ena najbolj znanih upodobitev v Evropi je čudežna podoba Črne Marije iz Čenstohove na Poljskem.

Nalaganje
Nazaj na vrh