Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boštjan Lesjak začenja delo začasnega odpravnika poslov v Ukrajini

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2022 / 06:27
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Boštjan Lesjak začenja delo začasnega odpravnika poslov v Ukrajini
Boštjan Lesjak je začasni odpravnik poslov Republike Slovenije v Ukrajini. FOTO: TW MFA Slovenia

Boštjan Lesjak začenja delo začasnega odpravnika poslov v Ukrajini

Z Ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da je Boštjan Lesjak sinoči varno prispel v Kijev, kjer bo danes začel opravljati delo začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Ukrajini.

Ob prihodu je dejal, da je ukrajinsko glavno mesto prazno, da je slišati alarme in detonacije v daljavi, da pa sicer življenje za tiste, ki so ostali v prestolnici, poteka normalno. Tako bo veleposlaništvo od danes od 9. ure ponovno odprto.

Boštjan Lesjak je sicer podpolkovnik Slovenske vojske. Že sredi minulega tedna so z zunanjega ministrstva obvestili, da Slovenija v Kijev pošilja začasnega odpravnika poslov, ki bo tam »na podlagi ocene razmer opravljal diplomatske naloge na načine in po postopkih, zapisanih v zakonu o zunanjih zadevah.«

Veleposlanik Mencin še naprej v Rzeszowu

Predsednik vlade Janez Janša pa je tedaj potrdil, da bo diplomatska misija Sloveniji v Ukrajini delovala na ravni odpravnika poslov in bo imela polna pooblastila za čas tamkajšnjih urgentnih razmer: »Takoj po objavi poziva smo dobili prijave prostovoljcev iz različnih resorjev z izkušnjami, ker so že delovali tam.«

Medtem pa veleposlanik Republike Slovenije v Ukrajini Tomaž Mencin nadaljuje delo v mestu Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder delujejo tudi številni drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini, so še sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh