Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša: Slovenija v Kijev vrača diplomatskega predstavnika

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 21. 03. 2022 / 09:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2022 / 09:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša: Slovenija v Kijev vrača diplomatskega predstavnika
Janez Janša o pomenu diplomacije, tudi v vojnih razmerah. FOTO: Vlada RS/Twitter

Janša: Slovenija v Kijev vrača diplomatskega predstavnika

Slovenija bo naslednji teden v Kijev nazaj poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je sporočil premier Janez Janša. Povedal je, da so vsi prostovoljci. Dodal je, da si Slovenija prizadeva, da bi svojega predstavnika v ukrajinsko prestolnico vrnila tudi EU.

»Ukrajina potrebuje tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru,« je prek Twitterja sporočil premier Janez Janša.

Vztrajata le še nuncij in poljski ambasador

Slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin se je s slovenskim osebjem iz Kijeva umaknil ob ruskem napadu na Ukrajino, tako da so prostori veleposlaništva trenutno prazni.

Številni pomembni diplomati so Ukrajino zapustili že dneve pred začetkom invazije, je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal slovenski premier. »Žalostno dejstvo je, da je od vseh 27 držav članic Evropske unije tam ostala ena sama ambasada, to je Poljska. Od evropskih držav na sploh pa mislim, da je tam samo še Vatikan oz. Sveti sedež, poleg tega pa so še Turčija in mogoče še kakšna država,« je v pogovoru za Nova24 povedal Janša.

Zaradi tega dejstva se v Ukrajini počutijo osamljeno in zapuščeno, pravi Janša.

Diplomacija ni le za banket

Kot je povedal so po obisku v Kijevu najprej predlagali, da Evropska unija v ukrajinsko prestolnico pošlje zastopnika, »ker je to pomembno. Saj diplomacije nimamo samo za banket. Diplomacijo imamo ravno zato, da poskuša pomagati in reševati v takšni situaciji.«

Slovenija v Kijev vrača diplomata, da bo posredoval informacije iz prve roke. »Marsikaj se dogaja, pa ne vemo, ker ne pride na spletne strani ali na ekrane televizij.«

V Odmevih na Televiziji Slovenija pa je Janša dejal, da opravljanje diplomatske službe sredi žarišča vojne ni brez tveganja in da so potrebni prostovoljci. »Če ves EU v diplomatskem korpusu nima nekoga, ki je vsaj toliko pogumen, kot je diplomat Vatikana, potem nismo vredni, da imamo diplomacijo,« je poudaril Janša in dodal, da to velja tudi za slovensko diplomacijo.


Nalaganje
Nazaj na vrh