Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Von der Leynova napovedala 100 milijonov evrov za poškodovane ukrajinske šole

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 09. 2022 / 11:58
Oznake: Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2022 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Von der Leynova napovedala 100 milijonov evrov za poškodovane ukrajinske šole
Govor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. FOTO: Twitter

Von der Leynova napovedala 100 milijonov evrov za poškodovane ukrajinske šole

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v luči vojne v Ukrajini napovedala 100 milijonov evrov za pomoč pri obnovi tamkajšnjih šol. V današnjem govoru v Evropskem parlamentu v Strasbourgu se je med drugim zavzela še za zmanjšanje porabe električne energije.

Med evropskimi poslanci v dvorani v Strasbourgu je bila danes tudi žena ukrajinskega predsednika, Olena Zelenska. Von der Leynova je ob tem dejala: »Potreben je bil ogromen pogum, da ste se uprli Putinovi krutosti. Toda našli ste ta pogum. Vsemu narodu ste dali pogum in upanje vsem nam. Slava državi evropskih junakov. Slava Ukrajini!«

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska. FOTO: Twitter

Danes v Kijev

Predsednica Evropske komisije je napovedala, da bo danes odpotovala v ukrajinsko prestolnico, s predsednikom pa bosta med drugim govorila, da je treba Ukrajino vključiti v evropski notranji trg, navaja STA. »Notranji trg je eden največjih uspehov Evrope. Čas je, da postane zgodba o uspehu tudi za naše ukrajinske prijatelje,« je dejala.

Sankcije proti Rusiji bodo ostale

Po njenih zagotovilih bodo sankcije, ki jih je EU zaradi agresije na Ukrajino uvedla proti Rusiji, ostale. »Zdaj je čas, da pokažemo odločnost, zdaj ni čas za popuščanje. Prepričana sem, da bomo s pogumom in solidarnostjo premagali Putina.« Opozorila je, da prihodnji meseci ne bodo lahki, v igri pa je veliko, ne le za Ukrajino, temveč za ves svet.

100 milijonov evrov za poškodovane šole

Von der Leynova je napovedala, da bo Unija pomagala pri obnovi v vojni poškodovanih šol v Ukrajini, za to naj bi namenila 100 milijonov evrov. »Pol milijona ukrajinskih otrok je začelo pouk v EU. Mnogi drugi v Ukrajini pa preprosto nimajo več razredov, kamor bi se vrnili," je dejala.

Ukrajina je že od marca del evropskega električnega omrežja in v Unijo tudi izvaža elektriko, predsednica komisije pa je napovedala, da bo postala tudi del evropskega mobilnega omrežja.

Podčrtala je tudi evropsko perspektivo Zahodnega Balkana in drugih vzhodnih držav. »Želim, da ljudje Zahodnega Balkana, Ukrajine, Moldavije in Gruzije vedo. Ste del naše družine, vaša prihodnost je v naši Uniji in naša Unija brez vas ni popolna!«

Za zmanjšanje porabe električne energije

Predsednica Evropske komisije se je v govoru med drugim dotaknila še vprašanja energetske preskrbe Evrope. »Milijoni Evropejcev potrebujejo podporo pri plačilu računov za energijo. Nekatera podjetja proizvajajo električno energijo po nizki ceni in ustvarjajo velike marže.«

V tej luči je napovedala omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina. S tem ukrepom bo na voljo 140 milijard evrov za pomoč odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami.

Nalaganje
Nazaj na vrh