Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velik preobrat v Ukrajini, ruske enote bežijo

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 11. 09. 2022 / 15:48
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2022 / 16:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velik preobrat v Ukrajini, ruske enote bežijo
FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter

Velik preobrat v Ukrajini, ruske enote bežijo

Ruske enote v Ukrajini doživljajo hud poraz. Po poročanju ukrajinskih, pa tudi drugih vojaških virov naj bi ukrajinska vojska zgolj v treh dneh zavzela že okoli 3000 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki ga je pred tem okupirala ruska vojska. Poročila iz terena poročajo o paničnem begu ruskih vojakov, pa tudi civilistov.

Smo v tem tednu kaj bližje koncu vojaških spopadov v Ukrajini? Poročila s terena trenutno niso povsem zanesljiva, saj ukrajinska protiofenziva poteka z bliskovito hitrostjo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tako v večernem večernem video nagovoru sporočil, da so ukrajinske sile od začetka septembra ponovno zavzele okoli 2000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Zgolj v enem dnevu naj bi se to območje povečalo še za dodatnih tisoč kilometrov. Da se na fronti dogajajo obsežni premiki, je v soboto priznalo tudi rusko obrambno ministrstvo, ki je potrdilo navedbe o "prerazporeditvi sil" v vzhodnem delu regije Harkov.

Padla so številna strateška mesta

"Ruski okupatorji in njihovi lokalni sodelavci bežijo iz regije Lugansk v smeri proti Rusiji," je današnje stanje na terenu za ukrajinsko tiskovno agencijo Ukrinform opisal guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj. Kolone vozil naj bi bile dolge več kilometrov. Stanje pa naj bi bilo precej kaotično tudi zato, ker naj bi ruske oblasti zaprle mejne prehode in tako preprečile, da bi lahko tam živeči prebivalci zbežali čez mejo. Po navedbah guvernerja Rusi bežijo tudi iz mest, ki so jih zavzeli že v ofenzivi leta 2014. "Napredovanje Ukrajine je ogromno. Ostajajo sporadični boji, večinoma pa okupatorji bežijo," še pravi Gajdaj.

Uspešnost ukrajinske protiofenzive ob tem potrjuje tudi več mednarodnih virov. Številna poročila ob tem kažejo, da je bila ruska vojska na ukrajinski protinapad povsem nepripravljena in pušča za seboj ogromne količine streliva ter druge vojaške opreme.

Največji vojaški premiki po prekinitvi obleganja Kijeva

Še zlasti lahko Ruse skrbi padec Kupjanska in Izjuma, ki si ju je Moskva lastila kot pomembni logistični središči za vzdrževanje fronte. Ruska vojska se tako po umiku iz območja Kijeva sooča še z drugim velikim porazom na Ukrajinskem bojišču. Vendar pa je bil umik iz območja Kijeva premišljen in strateško načrtovan, medtem ko ruske enote sedaj bežijo tudi povsem brezglavo.

Pričakovati gre, da se bo ukrajinska ofenziva nadaljevala tudi v prihodnjih dneh.

Lavrov: Ne zavračamo pogajanj z Ukrajino

Bližajoči se vojaški poraz naj bi Rusijo naposled vendarle prisilil, da se z Ukrajino začne pogajati pogojih za sklenitev miru. Na to naj bi danes v intervjuju za televizijo Rusija-1 namignil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal da Rusija ne zavrača pogajanj. Po mnenju Lavrova naj bi bil za zastoj kriv Kijev, ki pogajanja zavrača. Toda to naj po navedbah diplomatskih virov nikakor ne bi držalo, saj je pogajanja do sedaj ovirala predvsem nepripravljenost Moskve.

Nalaganje
Nazaj na vrh