Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Von der Leynova v Kijevu, Scholz končal obisk Zahodnega Balkana

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 06. 2022 / 17:23
Oznake: Politika, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2022 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Von der Leynova v Kijevu, Scholz končal obisk Zahodnega Balkana
V petek na obisku pri papežu Frančiščku, v soboto nenapovedano v Kijevu. FOTO: Twitter Ursula von der Leyen

Von der Leynova v Kijevu, Scholz končal obisk Zahodnega Balkana

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes nenapovedano obiskala Kijev. Po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki si želi, da bi njegova država čim prej postala članica EU pa je dejala: »Evropa je tukaj, da vas podpre.« Nemški kancler Scholz pa je v Sofiji končal dvodnevno turnejo po Zahodnem Balkanu.

Zelenski je poudaril, da bi članstvo Ukrajine v EU pomenilo simbol evropske enotnosti in zgodovinski trenutek za Evropo. Ursula von der Leyen pa je obljubila, da se bo Evropska komisija na ukrajinsko željo po članstvu v EU odzvala že naslednji teden in dodala: »Pot je znana. Cenim trud in odločnost Ukrajine v tem procesu.«

Že pred ruskim napadom na dobri poti

Von der Leynova je dejala, da je bila Ukrajina kot trdna parlamentarna demokracija že pred invazijo Rusije na dobri poti. »Ta vojna je ogromen stresni test. In cela država se krepi. Isti duh je potreben za reformo in modernizacijo države. In Evropa je tukaj, da vas podpre.« Kljub temu, da je Ukrajina za kandidaturo storila že veliko, jo še veliko dela čaka zlasti na področju boja proti korupciji, je dodala.

Obisk bolnišnice

V kijevski bolnišnici je obiskala tudi vojake, ki okrevajo po poškodbah. Na Twitterju je zapisala: »Kljub poškodbam je njihov duh nezlomljen. Njihova odločnost, nedotaknjena. To so težki časi za Ukrajino. Evropa vam stoji ob strani.«


Scholz ob koncu obiska Zahodnega Balkana izpostavil dosežen napredek 

Nemški kancler Olaf Scholz pa je končal dvodnevno turnejo po Zahodnem Balkanu in ocenil, da je bil pri reševanju dvostranskih sporov v regiji dosežen določen napredek, poroča STA. Ob tem vidi tudi novo dinamiko v pogajanjih o morebitni širitvi EU v tej regiji. Napredek je po njegovih besedah čutiti tako v odnosih med Severno Makedonijo in Bolgarijo, kot tudi med Kosovom in Srbijo. »Tudi tam je jasno, da imamo lahko le eno skupno pot. In imam občutek, da smo dosegli napredek,« je dejal Scholz.

Nemški kancler Olaf Scholz in premier Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. FOTO: Twitter Dimitar Kovačevski 

Cilj Scolzevega obiska je bil reševanje odprtih dvostranskih vprašanj in pospeševanje širjenja vpliva EU v tej regiji oziroma odpravljanje blokad pri približevanju držav Zahodnega Balkana Uniji.




Nalaganje
Nazaj na vrh