Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Voščila katoliške Cerkve muslimanom ob začetku ramadana

Objava: 03. 08. 2011 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Voščila katoliške Cerkve muslimanom ob začetku ramadana

Za muslimane po vsem svetu se je v ponedeljek pričel ramadan, mesec posta.

Za muslimane po vsem svetu se je minuli ponedeljek pričel ramadan, mesec posta, ki je eden od petih stebrov islama. Gre za čas, ki je posebej posvečen molitvi in solidarnosti z ubogimi. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, Papeški svet za medverski dialog muslimanom ob tej priložnosti vsako leto pošlje voščilo, v katerem jih povabi tudi k razmisleku o določeni temi, ki je skupna obema verama.

Msgr. Pier Luici Celata, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, je pojasnil pomen tega obdobja za muslimane. Za praktične muslimane je ramadan pomemben tako na osebnem in družinskem kot tudi na družbenem področju. Povabljeni so namreč, da preko posta, molitve, prošnje za Božje usmiljenje, izkazovanja miloščine in skrbi za medsebojne odnose poglobijo svoj odnos z Bogom in med seboj. Nadškof je zagotovil predvsem svojo duhovno bližino, v želji, da bi lahko uresničili tisto, kar srce vernikov želi zase in za druge. Da bi razvili občutek večje pozornosti in solidarnosti do ubogih in tistih, ki so na robu družbe, prizadevanje za mir in spoštovanje življenja vsakega posameznika.

Msgr. Celata je spregovoril tudi o vlogi kristjanov v arabskem svetu, ki je trenutno v izredno težkem obdobju, med novimi upi in strahovi. Kristjani so v tem času poklicani, da pričujejo za skrb in pozornost do vsakega človeka, za kar nas usposablja Jezus, ki je umrl in vstal za nas vse.

Svoje voščilo ob začetku ramadana je muslimanom poslal tudi jeruzalemski latinski patriarh Fouad Twal. Skupaj z duhovniki in verniki Svete dežele je želel izkazati bližino islamskim vernikom. Navedel je besede o postu, ki jih najdemo v Koranu in Svetem pismu. Ob besedah iz Korana 'O, vi, ki verujete! Za vas je predpisan post, kot je bil predpisan za tiste, ki so bili pred vami, v upanju, da boste postali bogaboječi,' je v svojem sporočilu spomnil na besede preroka Izaija: 'Mar ni to post, kakršnega sem izbral: da odpneš krivične spone in razvežeš vezi jarma, da odpustiš na svobodo zatirane in zlomiš vsak jarem? Mar ni v tem, da daješ lačnemu svoj kruh in pripelješ uboge brezdomce v hišo, kadar vidiš nagega, da ga oblečeš, in se ne potuhneš pred svojim rojakom?' (Iz 58, 6-7) Ob prošnji Bogu za blagoslov ramadana je patriarh prav tako zaželel, da bi si mogli tudi politiki prizadevati za iskreno spravo in bi našli pravično rešitev prizadevanjem palestinskega naroda po samostojni državi. Dodal je prošnjo, da bi mir vladal med vsemi narodi Svete dežele in v bližnjih arabskih deželah.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh