Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Voščilo Vatikana ob hindujskem prazniku luči

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 10. 2019 / 11:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2019 / 09:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Voščilo Vatikana ob hindujskem prazniku luči

Papeški svet za medverski dialog: po Gandhijevem zgledu presezimo sovraštvo med religijami.

Vatikan je hindujcem tradicionalno voščil ob njihovem prazniku luči, deepavali, ki ga letos večinoma obhajajo v nedeljo, 27. oktobra. Ob tej priložnosti Papeški svet za medverski dialog poziva k skupnim prizadevanjem za bratstvo in mirno sožitje med religijami ter izraža skrb zaradi »brezbrižnosti in celo sovraštva med nekaterimi pripadniki različnih veroizpovedi«.

Predsednik omenjenega sveta, kardinal Miguel Angel Ayuso, je v voščilu spomnil na Mahatmo Gandhija, ki se je rodil pred 150 leti. »Prav je, da se navdihujemo pri njegovem zgledu, ko mirno sobivamo,« je zapisal Ayuso.

Mirno sožitje v duhu bratstva in prijateljstva preko stalnega dialoga mora biti del življenja vsakega vernika, hindujca ali kristjana. Tudi če na naslovnicah časopisov prevladujejo negativne novice, to ne sme zmanjšati naših prizadevanj pri raztresanju semen bratstva, kajti obstaja »morje skritega dobrega«, ki raste in nam vliva upanje, da je skupaj s pripadniki drugih verstev in vsemi ljudmi dobre volje mogoče graditi svet solidarnosti in miru, tako kardinal.

Ayuso v voščilu navaja tudi besede iz Dokumenta o človeškem bratstvu, ki sta v letošnjem februarju v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam kairske univerze Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb. Spoštovati moramo »nedotakljivo dostojanstvo in neodtujljive pravice drugih, brez slehernega neupravičenega predsodka do njihovega verovanja ali kulture«.

Z večdnevnim praznikom luči hindujci slavijo zmago dobrega nad zlom, resnice nad lažjo in življenja nad smrtjo. Vatikan ob tej priložnosti hindujcem tradicionalno nameni pozdravno sporočilo. Hindujci za kristjani in muslimani predstavljajo tretjo največjo versko skupnost na svetu.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh