Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vroči posegi v vipavsko zemljo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 05. 2020 / 13:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2020 / 14:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vroči posegi v vipavsko zemljo

Vroči posegi v vipavsko zemljo

Eden izmed najtežjih cestnih projektov v Sloveniji je bila prav gotovo avtocestna povezava z Vipavsko dolino.
Ne le davna ali polpretekla zgodovina, temveč tudi bližnja, ki se je nekateri živo spomnijo, dobi prostor v reviji Slo, časi, kraji, ljudje.

Eden izmed najtežjih cestnih projektov v Sloveniji je bila prav gotovo avtocestna povezava z Vipavsko dolino. Že načrtovanje je burilo duhove, ki se niso pomirili niti po odprtju novega odseka.

Trasa skozi Vipavsko dolino je zarezala v njeno veduto. Ob tej uresničeni je obstajalo še kar deset drugih različic. Kljub temu je vlada z Darsom vred zagovarjala in izbrala dolinsko varianto, ki poteka po sredini doline in jo deli.

Vipavska dolina pred gradnjo hitre ceste.

Ta je bila pač najcenejša, čeprav so obstajale boljše rešitve.

Nasprotovanje dolinski varianti

Proti vladi in lokalnim županom in veljakom je nastopilo v Vipavi na novoustanovljeno Društvo za varstvo Vipavske doline, katerega predsednik je postal prof. Alojz Likar iz Ajdovščine. Naravovarstveniki so se povezali z Zvezo društev za varstvo okolja Slovenije.


Vipavska dolina s hitro cesto, foto: Oton Naglost

»Z njihovo pomočjo smo hodili na sestanke v Vipavi in po vaseh ter na predstavitvah izbrane trase nasprotovali tej varianti s strokovnimi dokazi,« se spominja Magda Rodman. »Bili smo močno strokovno veljaki na razpravah kar malo bali.

V tej skupini, ki je dejansko nasprotovala pozidavi slovenske zemlje z avtocestnim križem, nas je bilo okoli trideset: arhitektov, krajinarjev, gradbincev, statikov, kmetijskih inženirjev, profesorjev, geografov, okoljevarstvenikov, nekaj lastnikov zemljišč na načrtovani trasi in drugih. Člani so prihajali v Vipavo iz Ljubljane, Nove Gorice, Postojne, Ajdovščine in od drugod.«


S črto, ki so jo ustvarile avtomobilske luči, je lepo vidno, kje poteka hitra cesta. Foto: Oton Naglost

Zagovarjali so traso čez Col, ki bi bila kar 36 km krajša od uresničene.

Kakšne boljše so bile zapravljene zaradi denarja in kako se je vse dogajanje odrazilo ob odprtju hitre ceste, ki je pred kratkim doživela prenovo, še marsikaj pa naj bi se postorilo, da bi bila vožnja prijetnejša,čemur burja burno nasprotuje, si preberite v novi številki revije Slo, časi, kraji, ljudje.

Obiščite Vipavsko dolino

Kljub nesoglasjem pa je lahko vožnja po vipavski hitri cesti čudovito doživetje. Z vrha Rebernic se ob lepem vremenu odpre prelep razgled na Vipavsko dolino, ki jo pogosto ožarja sonce in varujejo okoliški hribi.

Vipavska dolina ponuja pestro kulinariko, veliko športnih aktivnosti ter naravnih in zgodovinskih znamenitosti.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh