Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vročinski val zajel zahod Evrope

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 07. 2022 / 14:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2022 / 15:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vročinski val zajel zahod Evrope
V Sloveniji je povprečna poletna temperatura naraščajoč trend. FOTO: Tatjana Splichal

Vročinski val zajel zahod Evrope

V Španiji so razglasili alarm za 16 od 17 regij v državi, ki jo je skoraj v celoti zajel vročinski val. Ponekod temperature dosegajo nevzdržnih 44 stopinj Celzija. Medtem so rekordne temperature zabeležili tudi na Kitajskem, kjer so danes izmerili 40,9 stopinj Celzija.

V Andaluziji na jugu in Estremaduri na zahodu Španije se je živo srebro v senci povzpelo do 44 stopinj Celzija. Po podatkih agencije Aemet bo vročinski val v državi eden daljših od začetka beleženja leta 1975, trajal pa naj bi do začetka prihodnjega tedna.

Visoke temperature povečujejo možnost gozdnih požarov 

Vročina v kombinaciji s sušo, ki vztraja že več tednov in močnimi vetrovi povečuje verjetnost gozdnih požarov. Najhujši je divjal danes v občini Las Hurdes na zahodu države, kjer so plameni uničili že približno 3500 hektarjev površin.

Gozdni požari veljajo za ene izmed najbolj škodljivih požarov, saj se nahajajo v divjih območjih in prizadenejo velik del živalskih in rastlinskih vrst. FOTO: Pexels

Vročinski val je zajel tudi Kitajsko, kjer je obremenil kmetijski in energetski sektor. Tamkajšnje oblasti so sprožile vrsto vremenskih opozoril, po francoski tiskovni agenciji AFP, povzema STA. Temperature v Šanghaju so dosegle rekordne vrednosti pri 40,9 stopinj Celzija. Ta številka naj bi bila enaka najvišji izmerjeni temperaturi na tem območju od začetka beleženja leta 1873.

Kako je pa pri nas? 

V Sloveniji je povprečna poletna temperatura naraščajoč trend, tudi vročinski valovi postajajo vse bolj pogostejši in daljši. Predvsem na Krasu in v Slovenski Istri je še vedno razglašena velika požarna ogroženost v naravi. Po oceni znanstvenikov so vročinski valovi postali pogostejši zaradi podnebnih sprememb, v prihodnosti pa bodo zaradi nadaljnjega naraščanja temperatur postali še daljši in intenzivnejši.

Jutri bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperatura se bodo gibale med 29 in 33 °C.

Kupi v trgovini

Razprodano
Poletje na snegu
Proza
14,04€
Nalaganje
Nazaj na vrh