Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak dan več kot 350.000 skodelic kave iz ‘Pravične trgovine’

Objava: 18. 08. 2009 / 15:37
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vsak dan več kot 350.000 skodelic kave iz ‘Pravične trgovine’

‘Fairtrade’, organizacija, ki jo močno podpirajo cerkvene ustanove, je zelo uspešna tudi v sosednji Avstriji

V prvi polovici leta 2009 so v sosednji Avstriji, kot poroča avstrijska katoliška agencija, prodali 530 ton kave iz pravične trgovine, kar v primerjavi z letom poprej predstavlja 15% večjo prodajo. Avstrijci vsak dan spijejo več kot 350.000 skodelic ‘pravične’ kave, poslovodja podjetja ‘Fairtrade Austria’ pa predvideva, da bo prodaja do konca leta 2009 zrasla na 1100 ton.

Od vedno večje priljubljenosti ‘pravične’ kave imajo dobiček predvsem male kmetijske zadruge v državah v razvoju, ki lahko vedno večji delež svoje kavne žetve s stabilnimi cenami prodajo brez posrednikov, s pomočjo sistema pravične trgovine. Ta kmetom zagotavlja dolgoročno dogovorjene najnžje zagotovljene cene in jim s svojim znanjem pomaga pri izboljšanju produktivnosti, spodbuja pa tudi socialne projekte, kot so šole in namakalne naprave. Kmete tudi spodbuja k razvoju bio kmetijstva. Že tri četrtine pridelkov s pomočjo pravične trgovine nosi certifikat bio pridelave.

V Avstriji je trenutno na voljo preko 400 izdelkov in pridelkov iz pravične trgovine. Novost v ponudbi predstavljajo sveži bio sadeži, kot so ananas, mango, avokado, pa tudi tekstilni izdelki iz bio bombaža. Vsaka peta prodana banana pri naših severnih sosedih izhaja iz pravične trgovine.

Združenje 'Fairtrade' je bilo ustanovljeno leta 1993. V vodstvu združenja so ves čas močno navzoči predstavniki Cerkve, v Avstriji je to tiskovna predstavnica avstrijske Karitas. Z združenjem sodeluje tudi avstrijska Trikraljevska akcija Katoliške mladine, Katoliško žensko gibanje, Katoliško moško gibanje, ter dunajsko Katoliško združenje družin.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh