Zapri
Iskanje

Vsak gozd ima lastnika

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 27. 07. 2021 / 10:19
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2021 / 16:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vsak gozd ima lastnika

Vsak gozd ima lastnika
Do gozda imamo prost dostop, a se moram v njem obnašati odgovorno. FOTO: Pexels
V vročih poletnih dnevih je ohladitev v senci več kot dobrodošla, senčno zavetje gozda pa je še veliko več kot senca v klasičnem pomenu besede. Cenimo ga, ohranjajmo ga in pri njegovem obisku upoštevajmo gozdni bonton.

Gozd predstavlja preplet krajin, v sebi skriva raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst, predstavlja obnovljiv vir energije, surovin, blagodejno deluje na celotno okolje. Poleg vsega ponuja tudi zatočišče za rekreacijo, sprostitev, igro in še kaj. Do njega imamo prost dostop, kar je civilizacijska pridobitev, a zavedati se moramo, da s tem naletimo tudi na omejitve in odgovorno ravnanje z njim, pravijo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer podajajo osnovne smernice za gozdni bonton.  

V gozdu smo gosti

Gozd ima lastnika. Mi smo v njem gosti, ki morajo upoštevati navodila gozdarskih strokovnjakov in lastnikov. V gozdu vozimo le po označenih cestah, če poseben znak tega ne prepoveduje. Vozil ne parkiramo kjerkoli, za dovoljenje vprašamo njegovega lastnika, pazimo na prevoznost gozdnih vlak in skladišč lesa. Kolesarimo le po označenih poteh. 

Ob hoji po gozdu uporabljajmo označene poti, ne brezpotij. Oznake, klopce in druge naprave ohranimo nepoškodovane. Smeti v gozdu ne puščajmo, odnesimo jih s seboj in jih odložimo v smetnjak. Spoštovanje do narave pa izkažemo, če sproti poberemo tudi morebitne smeti, ki jih najdemo na poti. 

Gozd čisti in zadržuje vodo ter jo pomaga ohranjati pitno. Zato ne spuščajmo škodljivih snovi v vodo ali gozdna tla.

Gozd nudi hlad in senco, čisti in zadržuje vodo, skriva raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst. FOTO: Pexels

Življenje v gozdu

Ne vznemirjajmo gozdnih živali, saj so zelo plašne. Pse imejmo pod nadzorom. 

Gozdnega rastja na uničujmo – gobe, mah, plodovi in gozdno cvetje skrbijo za biotsko raznovrstnost gozda. Drevesa in grmi so živi, spoštujmo jih. Tudi po sveže pogozdovanem področju ne hodimo. Ko v novoletnem času kupujemo drevesca za okrasitev, pazimo, da so v skladu s predpisi opremljeni z nalepko.


 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh