Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupnostni vrt v Celju

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 09. 07. 2021 / 09:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skupnostni vrt v Celju
Mladi so pri postavitvi vrta pridobivali dragocene praktične izkušnje. FOTO: Arhiv zavoda Za vas živim.

Skupnostni vrt v Celju

Pri Don Boskovem centru v Celju so v teh dneh slovesno odprli skupnostni vrt.

Zanj bodo skrbeli mladi iz zavoda Za vas živim ter prebivalci mestnih četrti Gaberje in Hudinja, ki živijo v neposredni bližini. 

Dragocene praktične izkušnje 

Mladi so postavitev vrta zastavili že spomladi in pri njegovi izdelavi pridobivali dragocene praktične izkušnje. Tako so dekleta žagala deske, fantje so pomagali pri montaži ograje, uredili so poti, zgradili povišane grede, jih napolnili z zemljo, zasadili sadike in izdelali oznake zanje. V vrtu je sedaj skupaj več kot 150 rastlin, vsak teden se v njem znajde še kakšna nova. 

V teh dneh mladi z vrta že pobirajo prve pridelke. FOTO: Arhiv zavoda Za vas živim.

»Osnovni namen skupnostnega vrta je, da lahko vsak iz njega kaj vzame, ča vanj tudi nekaj prinese za nekoga drugega. Vsi okoliški prebivalci so vabljeni, da pomagajo skrbeti zanj. Vrt ima številne pozitivne učinke, vanj se lahko pridejo ljudje pomirit, iskat pristen stik z zemljo, krepit prijateljstva in prispevati k samooskrbi okolja, v katerem bivajo,« je ob odprtju povedala Veronika Bezgovšek, vodja programa Projektno učenje mladih.

Projekt, ki povezuje 

»Na vseh nas je, da pazimo na skupnostni vrt in skrbimo zanj. Prepričana sem, da bodo meščani tu preživeli veliko kakovostnega časa, zato takšno idejo zelo podpiramo,« je dejala Brigita Balon, predstavnica mestne četrti Gaberje. 

»Vesel sem, da ste se prijavili na javni razpis Mestne občina Celje. Verjamem, da ste s pomočjo teh sredstev lažje uresničili projekt, ki vas bo zagotovo še tesneje povezal z domačini.« (Vladimir Ljubek, podžupan Mestne občine Celje) 

V teh dneh mladi z vrta že pobirajo prve pridelke. Zalivanje bo za zdaj ostala njihova naloga, pri vseh ostalih aktivnostih urejanja vrta pa vabijo k sodelovanju vse meščane četrti, ki imajo čas, voljo ali znanje o vrtnarjenju. Če bo odziv dober, bodo dodali še kakšno gredico ali vrt celo razširili. 

»Na vseh nas je, da pazimo na skupnostni vrt in skrbimo zanj.« FOTO: Arhiv zavoda Za vas živim.

Zavod se zahvaljuje vsem, ki so pripomogli k oživitvi ideje o skupnostnem vrtu. To so: Mestna občina Celje, Vrtnarstvo Valner, Srednja šola za hortikulturo in vizualne umetnosti, Franc Holobar in Vili Podpečan. 


Kupi v trgovini

Tvoj šepet 2021
Za mladino
7,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh