Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vsak kristjan lahko oznanja evangelij«

Objava: 22. 05. 2013 / 19:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Vsak kristjan lahko oznanja evangelij«

Včerajšnje splošne avdience v Vatikanu so se udeležili številni katoličani s Hrvaške in iz Nemčije, pa tudi kapetana italijanskih nogometnih prvoligašev AS Roma in Lazio, Francesco Totti in Christian Ledesma.

Oznanjevanje krščanskega sporočila v svetu je po besedah papeža Frančiška naloga slehernega posameznega vernika. »Evangelizacija je poslanstvo Cerkve, ne le redkih posameznikov, ampak moje, tvoje, naše poslanstvo«, je papež v nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Rimu pozval več deset tisoč zbranih vernikov. »Vsakdo lahko oznanjuje evangelij«, je prepričan papež. Oznanjevanje evangelija nam najbolje uspeva, če po Jezusovem zgledu nudimo dober življenjski zgled.

Včerajšnje avdience so se udeležili številni hrvaški katoličani, ki so v Rim pripotovali za zagrebškim nadškofom, kardinalom Josipom Bozanićem. V prvi vrsti med gosti na Trgu sv. Petra pa sta sedela tudi kapetana italijanskih nogometnih prvoligašev AS Roma in Lazio, Francesco Totti in Christian Ledesma.

Ljudje bi se morali bolj odpreti za delovanje Svetega Duha, je dejal papež Frančišek. »On poskrbi za to, da smo sposobni živeti in pričevati svojo vero, in On je tisti, ki razsvetljuje naša srca.« Sveti Duh je moč, ki med ljudmi seje edinost, presega ovire in človeštvu prinaša nov jezik ljubezni in skupnosti – »jezik, ki ga lahko vsakdo razume«, kot je papež poudaril v luči nedavnega binkoštnega praznika.

Sveti Duh ljudem poklanja tudi pogum za oznanjevanje Jezusovega sporočila v svetu. »Binkoštni ogenj tudi danes odpira moči in poti za oznanjevanje in poslanstvo ter prinaša nov pogum za evangelizacijo.« To poslanstvo mora biti po papeževih besedah prežeto z molitvijo. »Brez molitve je naše početje prazno in naše oznanjevanje brez duše, saj ga ne poživlja Sveti Duh«, je Frančišek poudaril v svojem nagovoru, ki so ga zbrani romarji večkrat prekinili z glasnim aplavzom. »Pustimo se voditi Svetemu Duhu, postanimo možje in žene molitve, ki pogumno oznanjujejo evangelij.«

Med pozdravi na koncu splošne avdience je papež Frančišek spomnil na svetovni dan molitve za Cerkev na Kitajskem. Ta dan na pobudo upokojenega papeža Benedikta XVI. od leta 2007 dalje obhajamo 24. maja, na liturgični praznik Device Marije, Pomočnice kristjanov. Njej je posvečeno svetišče Sheshan pri Šanghaju, ki je med najbolj obiskanimi kitajskimi romarskimi kraji.

Papež Frančišek je včeraj tako povabil vse katoličane po svetu, naj se v molitvi združijo z brati in sestrami na Kitajskem. Od Boga naj bi izprosili milost oznanjevanja Kristusa s ponižnostjo in veseljem, zvestobo Cerkvi in Petrovemu nasledniku ter življenje vsakdanjosti v služenju svoji državi in sodržavljanom na dosleden način glede na vero, ki jo izpovedujejo. Pri tem naj jim pomaga Naša Gospa iz Sheshana, je dodal papež Frančišek. Podpira naj prizadevanje vseh tistih na Kitajskem, ki med vsakdanjimi napori še naprej verujejo, upajo in ljubijo - da se ne bi nikoli bali govoriti svetu o Jezusu in Jezusu o svetu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh