Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak prvi petek jutranje maše za študente

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 01. 2022 / 13:11
Oznake: Duhovnost, Maša, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2022 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsak prvi petek jutranje maše za študente
GRAFIKA: Katoliška mladina

Vsak prvi petek jutranje maše za študente

Katoliška mladina obvešča in vabi vse študente na jutranje maše vsak prvi petek v mesecu ob pol sedmih zjutraj, ki bodo potekale v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. Prva sveta maša bo že ta petek, 7. 1. 2022.

»Pobuda za prve petke je prišla s strani istih mladih, ki so k nam pristopili z idejo zornic v adventnem času. Res je lepo videti, da mladi sami pristopajo do nas z različnimi idejam in predlogi. Konec koncev smo tu prav za njih, da jih podpremo v njihovi veri v Kristusa,« veselo pripoveduje Klara Rogina iz Katoliške mladine.

Po zornicah še maše na prvi petek

V Katoliški mladini so bili izjemno veseli, da se je zornic v povprečju vsak dan udeležilo med 40 in 70 mladih. »Smo se pa že pred zornicami pogovarjali, kako bi nekaj podobnega mladim omogočili tudi med letom, ne zgolj v času adventa. Če bi se izkazalo, da zornice ne odgovarjajo na potrebe mladih, se verjetno ne bi takoj odločili za organizacijo prvih petkov.« Posebnih pričakovanj nimajo, bodo pa razumljivo veseli, če se bodo zbrali v čim večjem številu. »Prepuščamo se Božji volji,« pravi Klara. Na prve petke bo maševal direktor Katoliške mladine Matevž Mehle.

GRAFIKA: Katoliška mladina

Veseli vsakogar

Jutranje svete maše so namenjene predvsem študentom, a bodo veseli vsakega, ki bi se jih želel udeležiti. »Sveta maša je namreč vedno namenjena celotnemu občestvu. Tudi pri zornicah se nam je vsako jutro pridružilo nekaj starejših občanov, ki živijo v bližini in prav prijetno je bilo po maši poklepetati z njimi.«

GRAFIKA: Katoliška mladina

Kdaj in kako se je začela pobožnost prvega petka?

Nekateri svetniki so o Presvetem Jezusovem Srcu pisali že stoletja prej, leta 1673 pa je imela francoska redovnica sv. Marjeta Marija Alacoque videnje Jezusa, v katerem je Cerkev prosil, naj počasti njegovo Presveto Srce in se mu posveti. Jezus je vernike prav posebej prosil, naj »devet mesecev zapored na prve petke prejemajo sveto obhajilo«. Prošnja je bila povezana s posebno obljubo za vse, ki se bodo posvetili Presvetemu Jezusovem Srcu in spodbujali njegovo češčenje. Po smrti Marjete Marije se je pobožnost prvih petkov hitro razširila po vsej Cerkvi, njena priljubljenost pa se je močno povečala leta 1920, ko je papež Benedikt XV. Marjeto Marijo razglasil za svetnico. Več o pobožnosti prvega petka najdete tukaj.

 


Kupi v trgovini

Ovalna slika Srce Jezusovo
S podobo Jezusa
33,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh