Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse o Svetem Jožefu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 09. 2021 / 09:36
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2021 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vse o Svetem Jožefu
Sveti Jožef na upodobitvi Toneta Kralja v cerkvi sv. Andreja v Štandrežu pri Gorici. Foto: Ivo Žajdela

Vse o Svetem Jožefu

Celjska Mohorjeva družba je izdala prevod knjige francoskega duhovnika in akademika Dominiqueja Le Tourneauja Vse o Svetem Jožefu.

Kot vemo je svetopisemski Jožef ponižno sprejel svojo vlogo v odrešenjski zgodbi. Njegova svetost je v zgodovini učlovečenja brez primere.

V njem danes družinski očetje najdejo poosebljenje očetovske čuječnosti in skrbnosti; zakonci popoln zgled zakonske ljubezni, sloge in zvestobe; deviški v njem vidijo vzor in zaščitnika devištva, obteženi potomca kraljevskega rodu, ki je vse življenje živel od dela svojih rok.

Zvesta svojemu naslovu knjiga prikaže Jožefa v poglobljenih teoloških razpravah in ljudskih češčenjih, v stoletnem odmevu modrecev in odsevu današnje vsakdanjosti, v blišču največjih svetovnih bazilik ter v oltarjih manj znanih slovenskih cerkva.

Na enem mestu zbrani podatki o razvoju češčenja svetega Jožefa

Knjiga Vse o Svetem Jožefu je jedrnat in zgoščen povzetek najpomembnejših teoloških pogledov, ki so skozi stoletja utemeljili lik Jezusovega krušnega očeta oziroma njegovega zemeljskega skrbnika.

Tako se z Jožefom in njegovo večplastnostjo seznanimo v besedilih Stare in Nove zaveze ter v apokrifnih spisih.

Na enem mestu so zbrani podatki o razvoju češčenja svetega Jožefa v obdobjih različnih papežev vse od rimskih časov do papeža Frančiška.

Jožefova svetost je predstavljena v luči teoloških razlag in zgledov, iz katerih še danes črpajo najrazličnejši stanovi. Prikazanja in čudeži svetega Jožefa pojasnjujejo veliko priljubljenost svetega očaka in raznolikost priprošenj, s katerimi se mu ljudje priporočajo. Temu sledi tudi pregled molitev in pobožnosti k temu izjemnemu svetniku.

Predgovor umetnostnega zgodovinarja dr. Ferdinanda Šerbelja

S posebnim poudarkom na našem prostoru je izvirnik obogatila in priredila prevajalka Vesna Velkovrh Bukilica. Dragocen dodatek za slovenskega bralca je tudi predgovor umetnostnega zgodovinarja dr. Ferdinanda Šerbelja.

Avtor knjige Dominique Le Tourneau (1942) je francoski duhovnik in akademik, pisatelj in pesnik. Po študiju ekonomije je vstopil v Opus Dei, kjer je bil leta 1974 posvečen v duhovniško službo. Nadaljeval je študij kanonskega prava in doktoriral na španski univerzi v Navarri, kjer je tudi poučeval.

Je avtor številnih knjig, sodnik na cerkvenem razsodišču v Lillu na severu Francije ter profesor kanonskega prava v Lyonu. Redno objavlja v revijah za kanonsko pravo in sodeluje v več znanstvenih odborih.

Jezus Kristus: Nova zaveza v verzih

Skoraj 200 strani dolga pesnitev Jezus Kristus je virtuozno delo Leona Oblaka, ki je že napisal tri pesniške zbirke s katoliško-religiozno tematiko.

V 3.147 verzih spremljamo življenje in delo Jezusa iz Nazareta. Jezusovi nauki so tenkočutno in umetniško upodobljeni v jambskem devetercu in verižni rimi.

Nova zaveza je izpovedana v obliki globoke religiozne in metrično urejene poezije. Svetopisemski dogodki od Marijinega spočetja pa vse do končne pojavitve apostolom se nam razkrijejo v živi obliki, njegovo delovanje in nauki pa se nas v rimah močno dotaknejo.

Leon Oblak tako vsebine Nove zaveze ni le prepesnil, pač pa je ustvaril svojevrsten spomenik Božji slavi.

Veličasten vtis dopolnjuje tudi dvajset gravur nemškega nazarenskega slikarja Juliusa Schnorra von Carolsfelda iz 19. stoletja, ki so bile v ta namen digitalizirane iz zgodovinske izdaje Zgodb Svetega pisma Mohorjeve družbe iz leta 1903.

Anselm Grün: Govorimo pazljivo – molčimo prepričljivo

Besede lahko prizadenejo, stisnejo v kot ali zavêdejo. Lahko pa krepijo, podpirajo in povezujejo. Vse je odvisno od tega, kako jih uporabimo. Pa se sploh zavedamo, kaj govorimo in kako nas sogovornik razume?

Nenehno se pogovarjamo. Celo kadar molčimo, govorimo. S telesno držo nekaj izražamo. Drug drugemu nekaj sporočamo. Pa vendar sogovornik naše besede pogosto razume drugače, kot smo jih v dobri veri posredovali. Ni samo po sebi umevno, da pogovor uspe.

V knjižici z naslovom Govorimo pazljivo – molčimo prepričljivo in podnaslovom Žepni seminar za razmišljanje in duhovno rast Anselm Grün raziskuje skrivnostni proces komunikacije. Izostriti želi našo občutljivost za neštete jezikovne odtenke. Vzbuditi nam želi veselje in občutljivost do lastnega jezika ter pozornost do tujega. Odpira nam oči in ušesa za vse, kar se med govorjenjem, poslušanjem in branjem dogaja. Drobna knjižica učinkovito odpira velika vrata v svet pazljivega govorjenja in prepričljivega molčanja, v veličasten svet medčloveškega sporazumevanja.

Anselm Grün (Nemčija, 1945) je končal je študij filozofije, teologije in ekonomije in je od leta 1977 ekonom opatije Münsterschwarzach. S številnimi knjižnimi izdajami se uvršča med najbolj brane sodobne krščanske avtorje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh