Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse več ugrabitev egiptovskih koptov

Objava: 15. 11. 2011 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vse več ugrabitev egiptovskih koptov

Organizacije za zaščito človekovih pravic opozarjajo, da skuša vojska koptom naprtiti odgovornost za krvavi spopad 9. oktobra letos.

Kristjani v Egiptu so po besedah predstavnikov človekoljubne organizacije 'Združenje za ogrožena ljudstva' vse pogosteje žrtve ugrabitev. Po njihovih podatkih so od začetka oktobra zgolj v provinci El Minya, ki leži južno od Kaira, neznano kam odpeljali dvanajst koptov. Od njihovih svojcev zahtevajo tudi do petindvajset tisoč evrov visoke odkupnine, če ti želijo doseči izpustitev svojih družinskih članov.

Pri omenjeni organizaciji govorijo tudi o naraščajoči samovolji države. Vojska naj bi bila odločena odgovornost za proteste tisočih kristjanov 9. oktobra letos v Kairu, ki so se zaključili v krvavem spopadu, naprtiti egiptovskim koptom. Štiriintrideset koptskih kristjanov naj bi zaradi oktobrskih protestov postavili pred sodišče. Med njimi so tudi trije mladoletniki in več oseb, ki se protestov sploh niso udeležile, ampak so jih zaprli le na podlagi njihove vere.

Za pokol, v katerem je 9. oktobra letos življenje izgubilo sedemindvajset ljudi, 329 pa jih je bilo ranjenih, so kopti in številni očividci okrivili egiptovsko vojsko. Da pa bi se oprala vsakršne krivde, vojska zdaj žrtve spreminja v storilce, so kritični predstavniki omenjene človekoljubne organizacije.

'Očitna odpoved' egiptovske vojske in vojaške sodnosti ima lahko za tamkajšnje kopte katastrofalne posledice. V Egiptu se bodo počutili še manj varne, saj jih ogrožajo celo državne varnostne sile.

Kristjani so zagrenjeni tudi zaradi dejstva, da še vedno ni pojasnjen napad na stolnico v Aleksandriji na novoletno noč, v katerem je bilo ubitih štiriindvajset vernikov, sedemindevetdeset pa jih je bilo hudo poškodovanih. Koptska pravoslavna Cerkev predsedniku vlade Essamu Sharafu, pravosodnemu ministru Mohamedu Abdelu Azizu Ibrahimu El-Gendyju in ostalim vrhovnim predstavnikom sodstva očita, da namerno zavlačujejo poizvedbe za storilci. S tem se v državi širi ozračje nekaznovanosti, v katerem kopti zase ne vidijo več prihodnosti in zato množično zapuščajo Egipt.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh