Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vseslovenska akcija Zapišimo spomine

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 03. 2022 / 10:53
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2022 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vseslovenska akcija Zapišimo spomine
Organizacija Dobra pot v marcu izvaja projekt Zapišimo spomine. FOTO: Zavod Dobra pot

Vseslovenska akcija Zapišimo spomine

Organizacija Dobra pot v marcu izvaja projekt Zapišimo spomine. Njen namen je okrepiti vlogo starejših in jim dati vrednost, ki naši družbi pripada.

Zavod za kulturo in sonaravno delovanje 

Gre za nevladno organizacijo, ki ima status delovanja v javnem interesu. Že sedmo leto uspešno deluje na območju Brkinov in organizira razne mednarodne projekte, delavnice, akcije, arheološke pohode, predstavitve starih šeg in navad, širi pa tudi znanje o naravi.

Cilj akcije je obuditi medgeneracijske pogovore in vezi. FOTO: Zavod Dobra pot

Za kaj gre?

Med 14. in 25. marcem se bo po vsej Sloveniji zvrstilo mnogo navdihujočih medgeneracijskih pogovorov s starejšimi.

Kot pravijo sami, je »cilj akcije obuditi medgeneracijske pogovore in vezi, ustvariti prostor za tiste čarobne trenutke, ko se znanje prenaša iz generacije na generacijo, in spomniti, da nam lahko zgodbe iz preteklosti služijo kot zgled, kot opozorilo, kot smerokaz za prihodnost.«

S starimi starši izginjajo tudi običaji. Radi bi ustavili ta propad.(Sitka Tepeh, izvajalka programa)

Beležili bodo zgodbe starejših z namenom, da mlajši dobijo zanimanje za dediščino.

Sodelujete lahko tudi sami

Vse lepo vabijo, da se priključijo akciji. Na njihovi spletni strani oziroma aplikaciji izpolnite prijavnico, s tem lahko postanete prostovoljni zapisovalec ali pričevalec. Na voljo je na vseh spletnih mestih Zavoda Dobra pot.

Med 14. in 25. marcem se bo po vsej Sloveniji zvrstilo mnogo navdihujočih medgeneracijskih pogovorov s starejšimi. FOTO: Zavod Dobra pot

Delavnica za vse prijavljene poteka 7. ter 8. marca prek platforme Google Meets. Na njej so udeleženci obveščeni o podrobnostih akcije, kdaj in kako bo potekala, njihova ekipa bo na voljo za pomoč pri uporabi aplikacije.

Iskreno upam, da bodo vsebine, ki jih bomo zapisovali v aplikacijo, med uporabniki odpirale pogovore, prinašale spoznanja, globino, toplino, navdih, smisel in tako še dolgo služile naši skupni rasti. (Nava Vardjan, vodja projekta)

Aplikacija Zapišimo spomine

Kot je navedeno na spletni strani zavoda, je aplikacija na voljo za prenos vsakomur, za uporabnike je brezplačna. V njej si lahko vsak ogleduje dediščinske vsebine – prispevke, članke, videoposnetke, zapise iz ustnega izročila. Še pomembneje pa je to, da lahko vsak uporabnik s pomočjo aplikacije posname ali drugače dokumentira pričevanja svojih staršev, starih staršev ali drugih starejših oseb, ki pričajo o svojih spominih, nekdanjih navadah, življenju v preteklosti. Zaželeno je uporabo aplikacije naučiti tudi starejše, ki bodo lahko na ta način družbi prispevali svoje vedenje, s tem krepili svoje digitalne veščine in obenem občutek prispevanja, koristnosti.

Del nas je, da se ohranja ustno izročilo. (Sitka Tepeh, izvajalka programa)

Vsebine se znotraj aplikacije beležijo glede na področja (denimo ljudska pesem, naravni pojavi, priprava jedi, verovanja ...) in geografsko območje, iz katerega podatki prihajajo. Omogočen je vnos v obliki besedila, zvočnega posnetka, torej govora, ali video prispevka.

V kovaški delavnici. FOTO: Zavod Dobra pot

Aplikacija je primerna tudi za uporabo na medgeneracijskih dogodkih in delavnicah, v šolah, ljudskih univerzah, domovih ostarelih ..., skratka povsod, kjer so priložnosti za medgeneracijsko povezovanje in vključevanje starejših s tem, da zgolj prisluhnemo njihovim pripovedim.

Kupi v trgovini

Poslanstvo krščanskih starih staršev
Osebna rast
6,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh