Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsi na krov Karitas Ekspres!

Objava: 11. 05. 2011 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vsi na krov Karitas Ekspres!

Človekoljubna organizacija načrtuje potovanje iz Vatikana v Orvieto.

Karitas Ekspres bo 21. maja letos prepeljal potnike iz Vatikana v Orvieto in s tem obeležil šestdesetletnico delovanja mednarodne Karitas. Za to izjemno potovanje bodo odprli železniško mejo med Italijo in Vatikanom, kar naj bi spodbudilo tudi zanimanje javnosti za delo človekoljubne organizacije in obenem priskrbelo potrebna sredstva za njene človekoljubne projekte.

Potovanje se bo zaključilo v Orvietu, mestu s slovito katedralo, kjer bo med 22. in 27. majem zasedala skupščina mednarodne Karitas. Vlak s petimi vagoni se bo istega dne proti večeru vrnil na osrednjo rimsko železniško postajo Termini.

Zgodovinsko potovanje naj bi pritegnilo pozornost svetovne javnosti, predvsem zaradi človekoljubnih ciljev organizacije in zaradi izvirne zamisli. Na poti bodo uporabili parno in električno lokomotivo, ki bosta izmenično vlekli zgodovinske vagone: eden izmed njih bo prvorazredni, dva drugega razreda, en predsedniški in zadnji za osebje. Z vlakom bodo lahko potovali tisti diplomati, politiki in posamezniki, ki bodo za svoje vozovnice darovali denar.

Železniška postaja je tudi znotraj vatikanskih zidov, nedaleč stran od Petrove bazilike, vendar je vatikanski vlak le redko v uporabi.

Lateranski sporazum iz leta 1929 je priznal Vatikan kot mestno državo. V šestem členu sporazum določa, da mora država Italija v Vatikanu zgraditi tudi železniško postajo. Odprli so jo leta 1934, proga pa je povezana z rimsko postajo Sv. Peter in velja za najkrajšo mednarodno železniško povezavo na svetu, saj meri le 862 metrov.
Med gradnjo je papež Pij IX. stavbo opisal kot ‘najlepšo železniško postajo na svetu,’ čeprav sam s tem vlakom ni nikoli potoval in pravzaprav železnice, ki jo je pomagal ustanoviti, nikoli ni videl. Vatikansko železniško postajo krasi osem marmornih stebrov, ki so izklesani iz istega kosa marmorja.

Janez XXIII. je bil prvi papež, ki je po vatikanski železnici leta 1962 z italijanskim predsedniškim vlakom odpotoval v Assisi. Tudi ta vagon bo del Karitas Ekspres. Janez Pavel II. je z omenjenim vlakom potoval dvakrat, leta 1979 in leta 2002.

Pri izvedbi projekta sodelujejo tudi Vatikanski governatorat in italijanska železnica Ferrovie dello Stato (FS), ki osebje in vagone nudi v uporabo brezplačno, saj gre izkupiček vožnje v dobrodelne namene.

Omenjena železniška družba s Karitas sodeluje tudi na drugih področjih, saj vodi zatočišče za reveže na območju osrednje rimske železniške postaje.

Projekt Karitas Ekspres osebno spodbuja tudi Tim Fisher, avstralski veleposlanik v Vatikanu, nekdanji direktor železniške družbe in izvrsten poznavalec vlakov.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh