Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsi predsedničini svetovalci

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 01. 2023 / 05:00
Oznake: Politika, Predsednik
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2023 / 00:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsi predsedničini svetovalci
Kdo so svetovalke in svetovalci predsednice republike dr. Nataše Pirc Musar? FOTO: Bor Slana/STA

Vsi predsedničini svetovalci

Tik pred božičnimi prazniki je novopečena slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar predstavila svojo ekipo, v kateri je poleg generalnega sekretarja urada in vodje kabineta še pet svetovalk in dva svetovalca.

»Ekipo sem oblikovala izključno po kriteriju strokovnosti, profesionalnosti in referenc, ki so jih izbrani strokovnjaki na svojih področjih delovanja že doslej izkazovali doma in v tujini. Pred nami je zahtevno in negotovo obdobje, zato se od vseh nas pričakuje premišljeno, strokovno, kakovostno in odločno ravnanje. Z izbranimi sodelavci bom lahko usmerjena v vsa prednostna področja, ki sem jih predstavila v svojem predvolilnem programu,« je decembra napovedala predsednica Nataša Pirc Musar. Kdo so torej vsi njeni uradni svetovalke in svetovalci?

Uroš Krek, generalni sekretar urada:

Generalni sekretar je bil že v času predsedovanja dr. Danila Türka, bil je tudi namestnik generalne sekretarke in svetovalec predsednika Boruta Pahorja za nacionalno varnost. Med drugim je bil direktor uprave za razvoj, uprave za oborožitev in direktorata za obrambno politiko. Leta 2005 se je zaposlil na visokošolskem ministrstvu kot svetovalec in koordinator za slovensko predsedovanje EU. Med letoma 2008 in 2011 je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo pod ministrico Ljubico Jelušič, v zadnjem obdobju pa pomočnik načelnika generalštaba Slovenske vojske. Bil je eden od častnikov Teritorialne obrambe, ki so 26. junija 1991 prvič javno dvignili slovensko zastavo na Trgu republike v Ljubljani. Je magister s področja strategije nacionalne varnosti.

Mag. Ula Tomaduz, vodja kabineta:

Diplomirala (2014) in magistrirala (2015) je na ljubljanski Pravni fakulteti. Januarja 2016 se je kot odvetniška pripravnica zaposlila v Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, junija 2016 pa začela delo sodniške pripravnice na Višjem sodišču v Ljubljani. Po opravljenem pravniškem državnem izpitu se je julija 2018 kot višja pravosodna svetovalka zaposlila na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Pri svojem delu se je posvečala zlasti kazenskemu in prekrškovnemu pravu in klasičnim civilnopravnim disciplinam. Od januarja 2019 je zaposlena v Odvetniški družbi Pirc Musar in Lemut Strle, o. p., d. o. o., od oktobra 2020 kot odvetnica. Je tudi mediatorka, tekoče govori angleško in francosko.

Dr. Zlatko Šabič, svetovalec za mednarodne odnose:

Je profesor mednarodnih odnosov na FDV, katedri za mednarodne odnose, in raziskovalec na Centru za mednarodne odnose na FDV. Je direktor Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo, član upravnega odbora FDV, Habilitacijske komisije ljubljanske univerze in Strateškega sveta Ministrstva za zunanje zadeve. Je tudi predavatelj na zunanjem ministrstvu in ustanovni član Evropskega združenja za mednarodne študije. Bil je član Stalne delovne skupine za družboslovje v Znanstvenem svetu Javne agencije za raziskovalno dejavnost. Je tudi prejemnik zlate plakete Univerze v Ljubljani za izjemne prispevke pri razvoju znanstvenega, pedagoškega in umetniškega delovanja in za krepitev ugleda univerze (2020).

Miriam Možgan, svetovalka za zunanjo politiko:

Je diplomatka, ki je službovala v dveh svetovnih metropolah, v Washingtonu in Parizu. Je strokovnjakinja za vladno strateško komuniciranje in digitalno diplomacijo, ki zadnja leta spremlja področje boja proti dezinformacijam in hibridnih groženj. Vodila je Službo za odnose z javnostmi pri ministrstvih za zunanje zadeve in obrambo ter mednarodne konference, denimo Blejski strateški forum. Med letoma 2002 in 2004 je bila svetovalka predsednika dr. Janeza Drnovška za odnose z javnostmi. Je diplomirana novinarka in anglistka, kariero je začela kot radijska novinarka in urednica na Valu 202, na katerem je pripravljala satirično oddajo Stergo Ergo.

Eva Tomič, svetovalka za podnebne politike in človekove pravice:

Je nekdanja veleposlanica in stalna predstavnica Slovenije pri Svetu Evrope v Strasbourgu. Na zunanjem ministrstvu je bila med drugim vodja sektorja za človekove pravice in službovala pri stalni misije Slovenije pri ZN v New Yorku in Ženevi. V letih 1999 in 2000 je vodila urad Sveta Evrope za Črno goro v Podgorici. Med ministrovanjem zunanjega ministra Mira Cerarja je bila postavljena na čelo sektorja za mednarodne organizacije na MZZ. Septembra lani jo je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon imenovala za posebno odposlanko za podnebno diplomacijo, ki so ji bile zaupane naloge, povezane tudi z zunanjimi vidiki podnebnih politik v Sloveniji in mednarodnem okolju.

Mag. Nataša Dolenc, svetovalka za nacionalno varnost:

Diplomirala in magistrirala je na FDV v Ljubljani. Od preloma tisočletja je opravljala različne naloge na Ministrstvu za obrambo, povezane zlasti z mednarodnim sodelovanjem na obrambnem področju ter z mednarodnimi operacijami in misijami. Marca 2019 je bila imenovana na položaj direktorice vladnega urada za varovanje tajnih podatkov, pristojne za tajne podatke in kibernetsko varnost, le malo pozneje jo je vlada pod taktirko Marjana Šarca imenovala za državno sekretarko na obrambnem ministrstvu. Vodila je pripravo Bele knjige o obrambi in sodelovala pri pripravi Resolucije o strategiji nacionalne varnosti. Bila je članica sekretariata sveta za nacionalno varnost. V operaciji KFOR je bila politična svetovalka poveljnika.

Breda Bunič, svetovalka za posebne projekte:

Že več kot dve desetletji ma Ministrstvu za obrambo deluje na področju zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških v obrambnih strukturah. Zadnja leta (od januarja 2016 do lanskega junija) je zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu Nata v Bruslju, kjer je sodelovala pri razvoju s človekovo varnostjo povezanih indikatorjev za zgodnje zaznavanje konfliktov in pri pripravi politik Nata za zaščito civilistov v oboroženih spopadih in za preprečevanje s konflikti povezanega nasilja na podlagi spola. Je žena radijskega voditelja Marjana Buniča in dolgoletna članica Vokalne skupine Gloria.

Aleksej Skok, svetovalec za politične zadeve:

Je nekdanji nepoklicni izolski župan in dolgoletni občinski svetnik z dolgoletnimi izkušnjami s področja delovanja lokalnih oblasti. Bil je med ustanovitelji in predsednik enega prvih mladinskih svetov v Sloveniji. Dejaven je bil na mednarodnih področjih prostorskega načrtovanja na kopnem in morju ter pri aktivnostih implementacije Barcelonske konvencije v praksi. Na županskih volitvah leta 2018 je kot kandidat Socialnih demokratov (SD) v prvem krogu zasedel tretje mesto s 17,54 % glasov, za preboj v drugi krog mu je zmanjkalo pičlih 10 glasov. Tudi na novembrskih lokalnih volitvah je kandidiral za izolskega občinskega svetnika na listi SD, a ni bil izvoljen.

Biserka Marolt Meden, svetovalka za družbene dejavnosti:

Je dovčerajšnja predsednica Združenja za dostojno starost Srebrna nit, ki je največ pozornosti v zadnjem času požela s predlogom zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (evtanaziji). Bila je predsednica sklada in Ustanove za novo pediatrično kliniko v Ljubljani in 16 let poslovna direktorica Pediatrične klinike. V UKC Ljubljana je bila podpredsednica sveta, vodja Službe za odnose z javnostmi in kandidatka za generalno direktorico. Bila je članica upravnega odbora Zveze prijateljev mladine Slovenije in izvršilnega odbora slovenskega Unicefa. Še pred prelomom tisočletja je urejala revijo Otrok in družina. Bila je podpisnica pobude za prepoved katoličanom, da bi molili za nerojene otroke.

Nalaganje
Nazaj na vrh