Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pirc Musarjeva prevzela predsedniške posle

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 12. 2022 / 17:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2022 / 13:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pirc Musarjeva prevzela predsedniške posle
Rokovanje Nataše Pirc Musar in Boruta Pahorja. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Pirc Musarjeva prevzela predsedniške posle

Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar je po četrtkovi zaprisegi v Državnem zboru danes v predsedniški palači prevzela predsedniške posle od zdaj že nekdanjega predsednika Boruta Pahorja.

Pirc Musarjeva je tako začela svoj petletni mandat, Pahor pa se je danes po dveh mandatih na čelu države s te funkcije poslovil še z vojaškimi častmi.

FOTO: Bor Slana/STA

Nataša Pirc Musar, ki je 13. novembra zmagala v drugem krogu predsedniških volitev, je na četrtkovi slavnostni seji Državnega zbora ob prihajajočem dnevu samostojnosti in enotnosti zaprisegla kot nova slovenska predsednica. Državo bo na domačem in mednarodnem prizorišču predstavljala naslednjih pet let. V Državnem zboru je prisegla, da bo spoštovala ustavni red, da bo ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovala za blaginjo Slovenije.

Vi ste država

Po zaprisegi je novoizvoljena predsednica zbrane goste v Državnem zboru nagovorila z naslednjimi besedami: »Pred vami stojim kot prva predsednica Republike Slovenije. Ne le samozavestna, odločna, pogumna in močna, temveč tudi ranljiva in polna čustev in sanj. Sanjam o lepšem jutri. To so tiste sanje, ki so nam bile dovoljene ob razglasitvi samostojnost naše države. Z zaprisego sem se zavezala, da bo vsak moj dan predan vam, ki ste država.« 

V drugem krogu premagala Logarja

Kot je znano, je 54-letna Pirc Musarjeva v drugem krogu predsedniških volitev slavila s slabimi 54 odstotki, medtem ko je njen protikandidat Anže Logar dobil dobrih 46 odstotkov podpore. S tem je postala prva predsednica samostojne Slovenije. Pred njo so bili predsedniki Milan Kučan, Janez Drnovšek, Danilo Tűrk in Borut Pahor.

Kdo so ožji člani njene ekipe?

Nova predsednica je sicer že ta teden predstavila svojo ekipo. Generalni sekretar urada predsednice bo sedanji namestnik generalnega sekretarja in svetovalec predsednika Uroš Krek, vodja kabineta pa odvetnica Ula Tomaduz.

Med njenimi svetovalci pa bodo po navedbah STA profesor mednarodnih odnosov Zlatko Šabič, diplomatka Miriam Možgan, veleposlanica in diplomatka Eva Tomič, Nataša Dolenc z ministrstva za obrambo, Breda Bunič, ki je zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu Nata v Bruslju, nekdanji nepoklicni izolski podžupan Aleksej Skok.

Najprej na obisk v države Zahodnega Balkana

Za prvo pot v tujino predsednica načrtuje turnejo po državah Zahodnega Balkana. Kot je napovedal, želi nadaljevati Pahorjeva prizadevanja v procesu Brdo-Brioni. Primopredaja poslov med Pahorjem in Pirc Musarjevo bo sicer potekala v petek.

Pahor: Bilo mi je v izjemno čast, da sem bil vaš predsednik

Ob odhodu s funkcije predsednika države je javnost še pred četrtkovo zaprisego nove predsednice zadnjič v tej vlogi nagovoril Borut Pahor: »Zdaj, ko odhajam, čutim zadoščenje. Trudil sem se, da bi bil predsednik vseh vas, da bi nas povezoval, da bi vsi skupaj naredili korak naprej k pomiritvi in spravi, da bi krepil ugled naše države v svetu in da bi povsod iskal naše prijatelje, ki sem jih tudi našel.«

Zaključil je z besedami: »Bilo mi je v izjemno čast, da sem bil vaš predsednik. Zdaj se naposled poslavljam od vas in vam želim vse najboljše. Srečno Slovenija.«

Nalaganje
Nazaj na vrh