Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vstop v Avstrijo zdaj brez omejitev, na letališčih EU nič več obvezne maske

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 05. 2022 / 08:14
Oznake: Koronavirus, Ukrepi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 08:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vstop v Avstrijo zdaj brez omejitev, na letališčih EU nič več obvezne maske
Za vstop v Avstrijo ni več potrebno izpolnjevanje pogoja PCT. FOTO: Twitter

Vstop v Avstrijo zdaj brez omejitev, na letališčih EU nič več obvezne maske

Za vstop v Avstrijo od danes dalje ni več omejitev, ki so doslej veljale zaradi koronavirusa. To pomeni, da je vstop v našo severno sosedo možen brez izpolnjevanja pogoja PCT.

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer se je avstrijsko zdravstveno ministrstvo za ta korak odločilo v petek zvečer. Do zdaj veljavna pravila v zvezi z območji, kjer so razširjene različice virusa, sicer ostajajo, a trenutno na seznamu teh območij ni nobene države.

Maske še v lekarnah in drogerijah ter javnem prevozu

Če bi se kje pojavila kakšna nova različica novega koronavirusa, lahko avstrijske oblasti takšno državo hitro uvrstijo na seznam ter uvedejo omejitve za prihod iz nje, navajanje avstrijske tiskovne agencije APA povzema STA.

V Avstriji maske sicer niso obvezne v trgovinah z nenujnim blagom, medtem ko so v trgovinah z nujnim blagom, na primer v trgovinah z živili, lekarnah in drogerijah, še naprej obvezne maske tipa FFP2. Prav tako to velja za uporabo javnih prevoznih sredstvih.

V EU na letališčih in letalih nič več obvezne zaščitne maske 

V skladu s smernicami, ki sta jih prejšnji teden izdali Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC V EU), od danes na letališčih in letalih ni več obvezna uporaba zaščitnih mask.

Članice se lahko sicer odločijo drugače. Maske bodo tako še naprej obvezne na letalih in letališčih v Italiji. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa bodo maske obvezne do 15. junija.

Pravila glede uporabe mask se rahljajo tudi na letališčih EU in letalih. FOTO: Pixabay

V primeru gneče spodbuda k nošenju maske

Kljub omilitvi ukrepov EASA in ECDC še vedno priporočata, da se potnike v natrpanih prostorih spodbuja k nošenju mask. Direktorica ECDC Andrea Ammon je dejala, da se je treba zavedati, da so maske skupaj s fizično oddaljenostjo in dobro higieno rok ena najboljših metod za zmanjšanje širjenja okužb.

Kljub uveljavitvi novih pravil na ravni EU se bodo pravila med letalskimi družbami sicer še razlikovala. EASA in ECDC na primer za lete na destinacije, kjer uporaba mask v javnem prometu ostaja obvezna, še naprej svetujeta uporabo mask tudi na letalih in letališčih.




Nalaganje
Nazaj na vrh