Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vstopimo v šolo svetnikov, poziva Benedikt XVI.

Objava: 02. 12. 2009 / 15:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vstopimo v šolo svetnikov, poziva Benedikt XVI.

Papež je na včerajšnji splošni avdienci pozval k ljubezni do Boga in do bližnjega

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu poudaril, da je skrivnost uspešnega in srečnega življenja ljubezen do Boga in do bližnjega, so poročali pri vatikanskem radiu. Samo če ljubimo s srcem in razumom, se lahko naučimo spoznati Boga in z njim živeti resnično srečno življenje. Človeška narava v svojem najglobljem bistvu temelji na ljubezni. Človeško bitje zato ima le eno nalogo: naučiti se imeti rad in ljubiti, iskreno, pristno in brezplačno. Ta naloga pa se lahko izpolni le v Božji šoli in le tu lahko človek doseže cilj, zaradi katerega je bil ustvarjen, je poudaril sveti oče, ki je sicer vernikom spregovoril o nauku francoskega meniha svetega Viljema iz Saint-Thierryja, enega največjih krščanskih avtorjev 12. stoletja. Ob koncu avdience je papež izpostavil tudi pomen zakramenta svete spovedi in spomnil na 25. obletnico apostolske spodbude ‘O spravi in pokori’ Janeza Pavla II., ki je izšla leta 1984, in spomnil na nekatere velike spovednike v zgodovini Cerkve, kot sta bila denimo sveti Janez Marija Vianej in sveti Pij iz Pietrelcine.

Ko je govoril o cistercijanu svetem Viljemu iz Saint-Thierryja, ki je živel od leta 1080 do leta 1148 v Franciji, je sveti oče dejal, da je temeljna energija, ki premika človeško dušo, ljubezen. Sveti Viljem je bil prepričan, da človekova naloga naučiti se iskreno imeti rad in ljubiti zahteva določen čas. Po papeževih besedah gre za potovanje, med katerim si mora človek naložiti učinkovito askezo in samonadzor, da bi preprečil neurejenost in pogrezanje v sebičnost, da bi se v lastnem življenju združil z Bogom, ki je vir, cilj in moč ljubezni, ter da bi dosegel vrh duhovnega življenja, ki ga sveti Viljem iz Saint-Thierryja, pesnik ljubezni in karitativnosti, imenuje modrost. Ob koncu tega asketskega potovanja pa človek doseže veliko vedrino in blagost, je dejal papež.

Nadaljeval je, kako človek ljubezen izraža tudi z nežnostjo do ljubljene osebe, občutljivostjo in tenkočutnostjo. Ljubezen zbuja privlačnost in skupnost, tako da med osebo, ki ljubi, in osebo, ki je ljubljena, pride do prilagoditve. Dragi prijatelji, vprašajmo se, ali ni res, da resnično poznamo samo tistega in tisto, kar ljubimo. Brez določene simpatije ne moremo poznati nikogar in ničesar, je opozoril Benedikt XVI. in dodal, da lahko le z ljubeznijo do Boga in zaradi njegove ljubezni ter z ljubeznijo do bližnjega dosežemo pristno veselje, ki je začetek večne blaženosti. Vstopimo torej v šolo svetnikov, da bi se naučili ljubiti pristno in popolnoma, je zaključil papež, ki je po katehezi vernike na Trgu svetega Petra pozdravil v različnih svetovnih jezikih.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh