Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vtisi romarjev z blagoslova vitraja v Sveti deželi

Ana Rupar
Za vas pišejo:
Ana Rupar, Marko Mesojedec
Objava: 03. 03. 2023 / 08:08
Oznake: Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2023 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vtisi romarjev z blagoslova vitraja v Sveti deželi
Martina Burger, Janez Kotar, Alenka Jeraj, Janez Pavel Šuštar. FOTO: Arhiv Družina

Vtisi romarjev z blagoslova vitraja v Sveti deželi

V Sveti deželi se trenutno mudi več kot 90 slovenskih romarjev, ki so spremljali blagoslov vitraja brezjanske Marije v Nazaretu. Romarji se s hvaležnostjo ozirajo na milost, da so bili lahko priča temu zgodovinskemu dogodku. Zbrali smo nekaj vtisov romarjev, med njimi tudi teh, ki so se ga udeležili s prav posebno nalogo.

Svoje vtise tega nepozabnega romanja v Sveto deželo, ki ga je zaznamoval blagoslov barvnega okna, so za spletno Družino delili: operna pevka Martina Burger, ki je poskrbela za glasbeno obogatitev slovesnosti, fotograf Janez Kotar, ki skrbi, da so vsi trenutki romanja ujeti v fotografski objektiv, poslanka SDS Alenka Jeraj ter lanski novomašnik, kaplan na Igu Janez Pavel Šuštar.

Martina Burger: Neopisljivi trenutki

Slovesnost sta glasbeno obogatila Martina Burger in Rok Kosem. FOTO: Janez Kotar

»V Sveti deželi sem prvič in pred odhodom zares nisem vedela, kaj pričakovati. Je pa res, da tu nisem zgolj romarka, ampak mi je med drugim pripadla tudi vloga glasbenega oblikovanja slovesnosti blagoslova novega vitraja brezjanske Marije. Romanje v te kraje mi je priklicalo v misli vse, kar smo se učili že v najzgodnejšem otroštvu in poslušamo pri mašah. Tu zdaj imaginarne podobe dobivajo svojo oprijemljivo obliko v močnih doživetjih svetih krajev in zgodovine. Hkrati se ima človek priložnost ustaviti ter sprejeti izziv osebnega razmisleka.

Ker sem glasbenica, so skozi peto molitev občutki povezanosti bolj pristni, močnejši, bolj doživeti in iskreni. Zato je bilo tudi petje pri slovesni maši poseben blagoslov in milost. In občutkov pri petju Gounod-jeve Ave Marije, “Zdrava Marija, milosti polna, Gospod je s teboj”, na mestu, kjer je nadangel Gabrijel pozdravil Marijo, se ne da opisati.

Zahvaljujem se Komisariatu za Sveto deželo za to povabilo in priložnost, nadškofu, provincialu ter rektorju p. Robertu za navdušujoče pridige in nagovore, ter velika zahvala tudi izvrstni organizaciji Komisariata, p. Petru Lavrihu, g. Bogomirju Troštu in dr. Renatu Podbersiču za nesebično deljenje znanja, zgodovinske obrazložitve, dosledno prepletanje naše poti s teksti Svetega pisma in morje zanimivih prigod, ki so tukaj del vsakdana.«

Janez Kotar: Drugačna pot v svet

Fotograf Janez Kotar. FOTO: Osebni arhiv

»V Sveti deželi sem drugič - zopet na malo drugačen način, obakrat povezan z vitrajem brezjanske Marije v Nazaretu. Prvič smo te svete kraje obiskali pred dobrim mesecem, ko sem bil del majhne ekipe, zadolžene za postavitev vitraja. Zdaj sem zopet tu - z vlogo skozi fotografski medij ohraniti spomine na tako velik in pomemben dogodek in ga na sebi lasten način predstaviti širši javnosti in zanamcem. Biti zraven ob tem, za slovensko cerkev tako pomembnem dogodku, daje, poleg priznanja mojemu dosedanjemu fotografskemu delu, tudi posebno odgovornost. Skoraj vse moje misli so bile zato usmerjene prav v to poslanstvo. Verjamem pa, da se bom pomembnosti in razsežnosti dogodka v celoti zavedel šele doma v miru za računalnikom ob gori fotografij, ko si bom ob vsaki posebej priklical spomine in občutke tistega trenutka.

Romanje v Sveto deželo je drugačna pot v svet - tu srečaš kraje tako pomembne za našo vero. Je splet vsega, kar so ustvarilii ljudje v tisočletjih pred nami, preplet današnjega trenutka zmesi narodov in njihovih bolečin in hrepenenj, ter nenazadnje izziv lastni veri. Pomembno zaslugo, da človek ne ostane zgolj na ravni zgodovine ter drugačnih turističnih krajev, imajo naši vodje, s Komisariatom za Sveto deželo na čelu. Moja največja zahvala gre pa rektorju Narodnega svetišča Brezje p. Robertu - brez njegove iniciative ne bi bilo niti tega dogodka niti moje poti. Upam pa, da bodo tudi moje fotografije navdušile vse bodoče romarje in jih vzpodbudile, da pridejo doživeti te kraje in novi vitraj.«

Alenka Jeraj: Še bližje Bogu

Poslanka SDS Alenka Jeraj. FOTO: Janez Kotar

»Moja dolgoletna želja je bila obiskati Sveto deželo in prijavljena sem bila že leta 2020, pa sem se morala, zaradi spremembe na vladi (odstop Marjana Šarca), odpovedati romanju. Potem je bil čas korone, sedaj pa sem se romanja lahko udeležila. Želela sem si na romanje takrat, ko je med vodniki dr. Renato Podbersič, ker sva prijatelja in ker vem, kako dobro pozna Sveto deželo in zgodovino teh krajev, pa tudi aktualne probleme povezane z Izraelom in Judi. 

Je res neverjetno hoditi po krajih in mestih, kjer je hodil Jezus. Izjemen je tudi pater Peter Lavrih in drugi duhovniki, ki poglobljeno razlagajo svetopisemske odlomke in nam odpirajo nov pogled na stvari in vsebine, ki jih včasih prebiramo preveč površno ali jih ne znamo pravilno umestiti v Jezusov čas. Sem hvaležna, da lahko to doživljam in sem tako še bliže Bogu, ki vsak dan v mojem življenju dela čudeže, me tolaži, navdihuje, spodbuja, vodi moje korake. Vsem želim, da bi lahko obiskali Sveto deželo.«

Janez Pavel Šuštar: Na nek način smo doživeli čudež

Novomašnik in kaplan na Igu Janez Pavel Šuštar. FOTO: Tatjana Splichal

»Današnji dan (sredo, op. a.) romanja po Sveti deželi je bil že od zgodnjih ur posvečen Mariji, saj smo dan začeli v Kani Galilejski, kjer je bila prav Marija tista, ki je videla stisko gostiteljev in posredovala pri Jezusu, da je naredil svoj prvi čudež. Na nek način smo romarji tudi doživeli čudež, ko smo bili priča zgodovinskemu dogodku, ko je nadškof Zore blagoslovil novi vitraž pred nazareško baziliko. Čudovito je bilo biti priča tako pomembnemu trenutku, ki je bil hkrati tudi prošnja našega naroda Mariji, naj posreduje za nas pri svojem Sinu Jezusu.«

Nalaganje
Nazaj na vrh