Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vučić načrtoval zasebni obisk Jasenovca, ki ga je Hrvaška preprečila

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 07. 2022 / 17:26
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2022 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vučić načrtoval zasebni obisk Jasenovca, ki ga je Hrvaška preprečila
Nekdanje koncentracijsko taborišče Jasenovac. FOTO: Wikimedia

Vučić načrtoval zasebni obisk Jasenovca, ki ga je Hrvaška preprečila

Po poročanju srbskih in hrvaških medijev je srbski predsednik Aleksandar Vučić danes načrtoval zasebni obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča Jasenovac in bližnjega mesta Pakrac na Hrvaškem, a so mu hrvaške oblasti to preprečile. To je povzročile burne reakcije tako v hrvaškem kot srbskem političnem vrhu.

Vučić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug glede svoje namere kontaktiral Milorada Pupovca, predsednika stranke SDSS, ki zastopa interese srbske narodne manjšine na Hrvaškem, in ga obvestil, da načrtuje zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac.

Koncentracijsko taborišče Jasenovac je bilo koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno v mestu Jasenovac, ki je bilo takrat del neodvisne države Hrvaške. Namenjeno je bilo predvsem uničevanju Srbov, a so v njem umrli tudi številni Hrvati, Romi, Judje in Slovenci.

Vučić naj bi Pupovca povabil, da se mu lahko pridruži, če želi, in mu ob tem dejal, da glede obiska obvesti hrvaško vlado, če se mu to zdi potrebno. Pupovac je informacijo predal hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, ob tem pa so bili v hrvaški vladi »zgroženi nad načinom, kako je srbski predsednik nameraval ustvariti kaos na Hrvaškem«, piše hrvaški dnevnik Jutarnji list.

Grlić Radman: Nenapovedan prihod je provokacija

Hrvaški minister za zunanje in evropske zadeve Gordan Grlić Radman je ob tem povedal: »Ob obisku tujih uradnikov se stranki dogovorita o času, razlogu in načrtu obiska. Menimo, da je odsotnost uradne komunikacije in diplomatskih postopkov nesprejemljiva, nenapovedan prihod predsednika Vučića v Jasenovac pa provokacija.«

Odziv srbske politike

Srbski predsednik Vučić se je na dogajanje odzval z objavo na omrežju Instagram: »Vi kar opravljajte svoje delo. Srbski narod živi in nikoli ne bo pozabil!« in ob zapisu objavil fotografijo Jasenovca.

Srbski notranji minister Aleksandar Vulin je po navedbah hrvaških medijev dejal, da bodo od danes morali vsi uradni predstavniki hrvaške države in vsi imetniki službenih ali diplomatskih potnih listov svoj obisk ali prehod skozi Srbijo posebej najaviti in upravičiti, ob tem pa bodo podvrženi posebnemu režimu nadzora.

Srbska premierka Ana Brnabić pa je odločitev hrvaške vlade, ki Vučiću ni dovolila zasebnega obiska Jasenovca, označila za »največji škandal v sodobni zgodovini Srbije in Hrvaške«.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh