Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vulkan Etna po pol leta bruhanja »zrasel«

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 10. 08. 2021 / 19:32
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2021 / 19:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vulkan Etna po pol leta bruhanja »zrasel«
Letošnji izbruh najvišjega vulkana v Evropi FOTO: Wikipedia

Vulkan Etna po pol leta bruhanja »zrasel«

Jugovzhodni krater vulkana Etna na Siciliji je po pol leta povečane aktivnosti višji in po novem meri 3.357 metrov nadmorske višine.

Podatek so, kot poroča STA, danes sporočili z italijanskega inštituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV). S tem je Etna, najvišji aktivni vulkan v Evropi, postala še višja.

Najmlajši in najbolj aktiven krater Etne še naprej raste. Inštitut je novo višino potrdil s pomočjo satelitskih fotografij, ki so pokazale, da je jugovzhodni krater prerasel doslej rekordno višino starejšega severovzhodnega kraterja, so sporočili z INGV, in na svoji spletni strani zapisali, da »ima Etna sedaj nov vrh«.

Etna ima sedaj nov vrh!

Od sredine februarja so zabeležili okoli 50 primerov izbruhov pepela in lave, zaradi česar se je vidno spremenila podoba vulkana.

Severovzhodni krater Etne je dosegel rekordno višino 3.350 metrov leta 1981, leta 2018 pa se je njegova višina zaradi podora robov znižala na 3.326 metrov.

Vulkan že od letošnjega februarja bruha pepel in dim, okoliških krajev pa ne ogroža. Oblasti na Siciliji ocenjujejo, da so do julija očistili že 300.000 ton pepela, ki povzroča težave predvsem v prometu in kmetijstvu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh