Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzhodna in zahodna Evropa morata sodelovati

Objava: 05. 05. 2009 / 07:22
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vzhodna in zahodna Evropa morata sodelovati

20 let po padcu ‘železne zavese’ nove pobude za zbližanje vzhoda in zahoda

Dvajset let po padcu ‘železne zavese’ Evropa potrebuje nove pobude za zbližanje vzhoda in zahoda, ugotavljata predsednik Nemške škofovske konference nadškof Robert Zollitsch in beograjski nadškof Stanislav Hočevar. V nemškem Freiburgu sta skupaj obhajala slovesno bogoslužje ob odprtju letošnje dobrodelne akcije ‘Renovabis’, organizacije nemških katoličanov za pomoč vzhodni Evropi.

Nadškof Zollitsch je spomnil na začetek demokratičnih sprememb v vzhodni Evropi pred dvajsetimi leti, ko so se ljudem odprla popolnoma nova obzorja svobode. Obenem je vernike pozval, naj ‘še naprej stopajo po poti medsebojnega razumevanja’ med vzhodom in zahodom. Kot simbol padca ‘železne zavese’ je na oltar položil košček bodeče žice.

Nadškof Hočevar je v svoji pridigi poudaril, kako hvaležen je, da sme živeti ‘v prav posebno zgodovinskem trenutku svobode med vzhodom in zahodom’. Žal pa, je dodal, tako v Srbiji kot v drugih deželah nekdanjega vzhodnega bloka ljudje še vedno trpijo za ranami iz časa totalitarizma. Še naprej si je potrebno prizadevati za medsebojno približevanje vzhoda in zahoda, kajti, kot je zopet spomnil beograjski nadškof, Evropa se mora naučiti zadihati z obema pljučnima kriloma. Ljudi v zahodni Evropi je pozval, naj pogosteje potujejo v dežele vzhodne Evrope, da bodo bolje spoznali tamkajšnje prebivalce.

Organizacija ‘Renovabis’ v državah vzhodne in južne Evrope podpira humanitarne, socialne in cerkvene pobude. Na binkoštno nedeljo bodo po vseh katoliških župnijah v Nemčiji nabirke za dobrodelno akcijo, ki letošnje leto poteka pod geslom ‘Osvobojeni za svobodo’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh