Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzhodnoafriški škofje: Odzvali se bomo na »krik Zemlje«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 07. 2022 / 10:49
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2022 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vzhodnoafriški škofje: Odzvali se bomo na »krik Zemlje«
Suše, poplave, cikloni in druge naravne katastrofe vse bolj pestijo tudi afriško celino. FOTO: Pixabay

Vzhodnoafriški škofje: Odzvali se bomo na »krik Zemlje«

V Tanzaniji se je zaključilo plenarno zasedanje škofovske konference vzhodne Afrike (AMECEA). To se je končalo s podpisom izjave 11 afriških držav, ki sestavljajo AMECEA. Ključni poudarki izjave so učinki podnebnih sprememb, pri čemer se škofi zavezujejo k delu za celovito ekologijo, ki je v skladu z nauki Laudato si, okoljsko okrožnico papeža Frančiška.

Afrika ni nobena izjema v valu posledic podnebnih sprememb, ki jih zaznavajo tudi drugod po svetu. Škofje vzhodnega dela afriške celine v okviru združenja AMECEA, kamor sodijo Etiopija, Eritreja, Kenija, Malavi, Tanzanija, Uganda, Sudan in Južni Sudan, Zambija, pridruženi članici sta tudi Džibuti in Somalija, so želeli z izjavo sporočiti, da so opazili krik narave, zato se želijo odzvati. Srečanja se je udeležil tudi prefekt Dikasterija za komuniciranje Paolo Ruffini.

Kardinal Tagle: brez celovitega razvoja bratstvo trpi

V uvodni izjavi je navedek kardinala Luisa Antonia Tagla, ki je ponovno potrdil, da »pomanjkanje skrbi za druge obstaja sočasno z vedenjem in praksami, ki škodujejo stvarstvu« in da »ko manjka celostna skrb za stvarstvo, ko manjka celostni človeški razvoj, trpi bratstvo«. To je v bistvu središčno sporočilo okrožnice Laudato si', ki je bila hrbtenica srečanja.

Kardinal Luis Antonio Tagel. FOTO: Vatican Media

Priznavanje obstoja ekološke krize

Škofje po poročanju portala Vatican News priznavajo »obstoj ekološke krize, ki je v veliki meri posledica človeškega vedenja«, katerega skrajni pojavi uničevanja okolja »predstavljajo vse večjo grožnjo družbeno-ekonomskemu razvoju« držav na tem območju in za »preživetje ljudstev«, ki ga naseljujejo.

Ponovna vzpostavitev gospodarske pravičnosti

Krčenje gozdov, slaba regulacija rudarjenja in splošna degradacija zaradi zanemarjanja ter izkoriščanja, so področja, na katerih je treba delati za ponovno vzpostavitev »gospodarske pravičnosti« in »pravičnosti«, začenši s spodbujanjem alternativnih virov energije. Vzhodnoafriški škofje so poudarili svojo pripravljenost za sodelovanje z vsemi institucionalnimi organi, nevladnimi organizacijami in skupnostmi drugih veroizpovedi pri vseh pobudah, namenjenih varovanju okolja.

V molitvi in duhu solidarnosti smo vam ob strani v vaših bojih.

Solidarnost z žrtvami okoljskih katastrof

Izjava se zaključi s sporočilom solidarnosti z ljudmi na območju, ki so jih prizadeli »negativni učinki podnebnih sprememb, kot so poplave«. Niste sami, zagotavljajo škofje, »v molitvi in duhu solidarnosti smo vam ob strani v vaših bojih«.

Druga misel pa je namenjena skupnostim, ki so jih prizadeli konflikti in državljanske vojne v Etiopiji, Eritreji, Sudanu in Južnem Sudanu, vključno z vojnami v drugih delih Afrike in sveta. Prav tako so spomnili na volitve, ki bodo v Keniji 9. avgusta, za katere upajo, da bodo »svobodne, poštene, verodostojne in mirne«.

Kupi v trgovini

Razprodano
Človek in njegovo okolje
Monografije
35,05€
Nalaganje
Nazaj na vrh