Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srednjeafriška republika odpravila smrtno kazen

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 05. 2022 / 12:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2022 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srednjeafriška republika odpravila smrtno kazen
Tudi storilcem zelo hudega kaznivega dejanja ne sme biti odvzeta možnost odrešenja. FOTO: Vatican Media

Srednjeafriška republika odpravila smrtno kazen

Narodna skupščina Srednjeafriške republike je z aklamacijo sprejela zakon o odpravi smrtne kazni v državi, ki ga mora zdaj še uradno razglasiti predsednik Faustin Archange Touadéra.

Zadnjo uradno usmrtitev v Srednjeafriški republiki so izvršili leta 1981, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. V vmesnem obdobju pravosodni sistem ni več zahteval smrtne kazni za obsojeno osebo, vendar je možnost dodelitve smrtne kazni ostala.

Zagovorniki človekovih pravic trdijo, da je odprava smrtne kazni kljub negotovim varnostnim razmeram v Srednjeafriški republiki pozitivno sporočilo.

Odslej tega ni več, potem ko je spodnji dom parlamenta minuli petek z aklamacijo izglasoval ukinitev smrtne kazni. Čad je to storil leta 2020, Sierra Leone pa leta 2021.

Ta večinoma simbolni ukrep verjetno ne bo bistveno spremenil varnostnih razmer v državi, ki jo pestijo nasilje in spopadi med uporniškimi skupinami in nacionalno vojsko, ki jo podpirajo ruski plačanci. Kljub temu zagovorniki človekovih pravic trdijo, da je odprava smrtne kazni pozitivno sporočilo.

Cerkev nasprotuje smrtni kazni

Katekizem Katoliške cerkve od reforme, ki jo je leta 2018 uvedel papež Frančišek, obsoja uporabo smrtne kazni.

Katekizem Cerkev spodbuja, naj si odločno prizadeva za odpravo smrtne kazni po vsem svetu.

Navaja, da je »smrtna kazen nedopustna, ker je napad na nedotakljivost in dostojanstvo človeka,« tudi v primeru zelo hudega kaznivega dejanja. Obenem so se »razvili učinkovitejši sistemi pripora, ki zagotavljajo ustrezno zaščito državljanov, hkrati pa krivcu dokončno ne odvzamejo o možnosti odrešenja«.

Ta nova formulacija glede smrtne kazni, ki jo je potrdil papež Frančišek, je stopila v veljavo 1. avgusta 2018. Katekizem tako Cerkev spodbuja, naj si »odločno prizadeva za odpravo [smrtne kazni] po vsem svetu«.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh