Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Washingtonska stolnica brez simbola zatiranja?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 07. 2015 / 11:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Washingtonska stolnica brez simbola zatiranja?

Iz narodne stolnice naj bi odstranili dve barvni okni s sporno zastavo konfederacije.

Dekan washingtonske narodne stolnice, Gary Hall, želi iz svetišča v prestolnici Združenih držav Amerike odstraniti dve barvni okni, posvečeni vojaškima voditeljema južnih držav ZDA, Robertu Edwardu Leeju (1807-1870) in Thomasu Jonathanu »Stonewallu« Jacksonu (1824-1863). Na oknih je upodobljena tudi zastava »Stars and Bars« in drugi simboli Konfederacije ameriških držav.



V enem najbolj znanih svetišč v ZDA ne sme biti prostora za zastavo konfederacije, je Hall v začetku tedna utemeljil svojo odločitev. Stolnica ne želi več »častiti sistema zatiranja Afroameričanov, za kar sta se borila in umrla ta dva moža«.

V ZDA trenutno burno razpravljajo o zastavi iz obdobja ameriške državljanske, t.i. secesijske vojne (1861-1865), ki jo kritiki vidijo kot simbol rasnega razlikovanja in zatiranja. Pretekli teden je ameriška zvezna država Južna Karolina sprejela odločitev, da omenjeno zastavo za vedno umakne izpred parlamenta.

Stolnica je barvna okna prejela kot darilo »hčera konfederacije«. Iz napisov je moč razbrati, da sta bila Lee in Jackson Boga boječa kristjana. »Manjka pa kakršna koli omemba greha suženjstva, za kar sta se oba srčno borila«, pojasnjuje Hall.

Doslej sicer še ni jasno, kdo naj bi poskrbel za odstranitev oken. Neoklasicistični stolnici na severozahodu mesta že sedaj primanjkuje denarja za popravilo škode, ki jo je leta 2011 povzročil potres.

Narodna stolnica je sedež vodilnega škofa episkopalne Cerkve Združenih držav Amerike in je ena najstarejših krščanskih cerkva na področju današnjih ZDA, ki pa je z 2,3 milijoni članov tudi eno najmanjših občestev. Z gradnjo šeste največje stolnice na svetu so pričeli leta 1907, zaključni kamen so položili leta 1990. Cerkev je prizorišče pogrebov znamenitih osebnosti, državnih slovesnosti in drugih dogodkov narodnega pomena.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh