Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

WHO v Berlinu odprla center za zgodnje opozarjanje na epidemije

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 01. 09. 2021 / 16:27
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 20:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
WHO v Berlinu odprla center za zgodnje opozarjanje na epidemije
Nemška kanclerka Angela Merkel in direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus FOTO: Twitter/Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO v Berlinu odprla center za zgodnje opozarjanje na epidemije

Svetovna zdravstvena organizacija želi biti v prihodnosti bolje pripravljena na morebitne epidemije in s tem namenom je danes v Berlinu odprla center za zgodnje opozarjanje na epidemije.

Ustanovo sta slovesno odprla nemška kanclerka Angela Merkel in direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Center bo obdeloval velike količine podatkov o zdravju živali, boleznih, gibanjih prebivalstva, posledicah podnebnih sprememb in še veliko drugega, njegov cilj pa bo prepoznati vzorce v zgodnji fazi in ustvariti scenarije groženj z uporabo računalniških modelov. Na ta način si obetajo, da bodo v primeru nove epidemije lahko ukrepali hitreje kot pri koronavirusni bolezni in preprečili širjenje povzročitelja bolezni po vsem svetu.

Prvi direktor centra bo nigerijski epidemiolog Chikwe Ihekweazu, ki je sicer rojen v Nemčiji, trenutno pa vodi center za nadzor bolezni v Nigeriji.

Svetovna zdravstvena organizacija sicer podrobno opazuje novo različico novega koronavirusa, ki se imenuje mu ali B.1.621. Prvič so jo zaznali januarja v Kolumbiji, nekaj primerov pa je zabeleženih tudi drugod v Južni Ameriki in v Evropi. Po mnenju organizacije obstaja možnost, da je ta različica odpornejša na cepiva kot recimo Beta, vendar so potrebne še nadaljnje raziskave.

Trenutno so kot zaskrbljujoče opredeljene štiri različice novega koronavirusa (alfa, beta, gama in delta); mu bi bila peta.

Nalaganje
Nazaj na vrh