Zapri
Iskanje

WHO v Berlinu odprla center za zgodnje opozarjanje na epidemije

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 01. 09. 2021 / 16:27
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 20:07
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

WHO v Berlinu odprla center za zgodnje opozarjanje na epidemije

WHO v Berlinu odprla center za zgodnje opozarjanje na epidemije
Nemška kanclerka Angela Merkel in direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus FOTO: Twitter/Tedros Adhanom Ghebreyesus
Svetovna zdravstvena organizacija želi biti v prihodnosti bolje pripravljena na morebitne epidemije in s tem namenom je danes v Berlinu odprla center za zgodnje opozarjanje na epidemije.

Ustanovo sta slovesno odprla nemška kanclerka Angela Merkel in direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Center bo obdeloval velike količine podatkov o zdravju živali, boleznih, gibanjih prebivalstva, posledicah podnebnih sprememb in še veliko drugega, njegov cilj pa bo prepoznati vzorce v zgodnji fazi in ustvariti scenarije groženj z uporabo računalniških modelov. Na ta način si obetajo, da bodo v primeru nove epidemije lahko ukrepali hitreje kot pri koronavirusni bolezni in preprečili širjenje povzročitelja bolezni po vsem svetu.

Prvi direktor centra bo nigerijski epidemiolog Chikwe Ihekweazu, ki je sicer rojen v Nemčiji, trenutno pa vodi center za nadzor bolezni v Nigeriji.

Svetovna zdravstvena organizacija sicer podrobno opazuje novo različico novega koronavirusa, ki se imenuje mu ali B.1.621. Prvič so jo zaznali januarja v Kolumbiji, nekaj primerov pa je zabeleženih tudi drugod v Južni Ameriki in v Evropi. Po mnenju organizacije obstaja možnost, da je ta različica odpornejša na cepiva kot recimo Beta, vendar so potrebne še nadaljnje raziskave.

Trenutno so kot zaskrbljujoče opredeljene štiri različice novega koronavirusa (alfa, beta, gama in delta); mu bi bila peta.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh