Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Würzburška stolnica iz 2,5 milijona Lego kock

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 05. 2021 / 08:05
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2021 / 08:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Würzburška stolnica iz 2,5 milijona Lego kock

Würzburška stolnica iz 2,5 milijona Lego kock

72-letni upokojeni umetnostni zgodovinar Reinhold Dukat se je s projektom ukvarjal pol leta.

Reinhold Dukat s svojim projektom FOTO: morgenpost.de

72-letni Nemec je iz Lego kock pol leta sestavljal stolnico sv. Kiliana, ki stoji v nemškem Würzburgu. Kot poročanje krajevne radijske postaje povzema avstrijski Kathpress, je Reinhold Dukat za svoj projekt porabil 2,5 milijona plastičnih kock. Upokojenec je sestavljanju svetišča v pomanjšanem merilu vsak dan posvetil okoli deset ur dela, tudi ob nedeljah, za celoten projekt pa je porabil skupno 1.800 delovnih ur.

V čas ni všteto načrtovanje gradnje. Dukat, ki je študiral umetnostno zgodovino, je to začel že leto dni pred začetkom sestavljanja; večkrat se je odpravil v Würzburg in temeljito preučeval tamkajšnjo stolno cerkev. Natančno si je ogledal vsak kotiček svetišča, si naredil arhitekturne zaznamke in posnel veliko fotografij. Njegova miniaturna stolnica ponuja celo vpogled v notranjost. Videti je mogoče oltar, orgle s korom, upodobitev Adama in Eve ter drevesa na notranjem dvorišču. »Kor lahko izvlečemo iz konstrukcije in v tem primeru je videti tudi kripto,« je v radijskem pogovoru pojasnil Dukat.

Že leta 2018 je upokojeni umetnostni zgodovinar iz približno dveh milijonov Lego kock sestavil Würzburško palačo. Ta model je moral žal razdreti, ker je potreboval kocke za postavitev stolnice.


Würzburška stolnica sv. Kiliana FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh